Hírek

2012.09.13. 16:58

Szárazföldi vasmacska

Várpalota - A két nemzet hadihajós állományának szakmai felkészültségét hivatott fejleszteni az Iron Cat, azaz Vasmacska névre keresztelt szerb-magyar kiképzési lőgyakorlat.

Szabó Péter Dániel

A Magyar Honvédség újpesti hadikikötője mellett a várpalotai "0" ponti lőtér ad otthont a héten zajló éleslövészetnek. A csütörtöki VIP-napon az erős szél és a zuhogó eső miatt csupán szárazföldi célokra tüzeltek a katonák, a légi célpontok ezúttal kimaradtak.

Az első Iron Catet egyébként tavaly szeptemberben rendezték a szerbiai Titel városának határában, a Tiszán kialakított vízi lőtéren. Mindez a magyar állomány számára azért volt különösen fontos, mert hazánk hadihajósai először lőhettek éles lőszerekkel a vízről, Magyarországon ugyanis csak szárazföldi körülmények között van lehetőségük erre.

A "0" ponti lőtéren bemutatott lövészetet a helyszínen tekintette meg Milan Mojsilovic vezérőrnagy, a szerb szárazföldi csapatok parancsnoka és Andreja Andric ezredes, a szerb folyami flottilla parancsnoka, míg magyar részről Huszár János dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke volt jelen. A katonai vezetők elégedetten nyilatkoztak az állomány felkészültségéről, s elhangzott, a szerb katonák a leendő NATO-csatlakozást illetően is fontos ismeretekre tettek szert.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!