Hírek

2012.09.13. 14:29

Szócska: ''A bedőlt modellek mocskát takarítjuk''

Balatonfüred – A január elsején államosított egészségügyi intézmények a legstabilabbak, amelyeket a második körben, május elsején átvett intézmények, illetve a gazdasági társaságok által működtetettek követnek.

Halmos György

Erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EEMI) egészségügyért felelős államtitkára beszélt csütörtökön az országos járóbeteg szakellátási és szakdolgozói konferencia fórumán. - Jelenleg egységes működési elvek alapján „a bedőlt modellek mocskát takarítjuk” – fogalmazott Szócska Miklós. Hozzátette, hogy válságot menedzselnek, nagyon kiélezett helyzetben nem egyszerűen a működőképesség fenntartását érték el, hanem tíz év után először a bérek terén is előre tudtak lépni.

Szólt arról is, hogy az egészségügy jövőre többletforrást kap, mértéktartó optimizmussal lehet a következő év elé nézni. A strukturális átalakítás nyertese lesz a járó- és az alapellátás. A járóbeteg intézmények államosítása kapcsán arról beszélt, hogy körülbelül a 80 százalékuk állami, még az idén elvégzik a szükséges egyeztetéseket, és ésszerű megfontolások alapján, nem mindegyiket érintve január elsejével megindulhat a fennmaradó rész átvétele.



Az egészségügyben dolgozók béremelése kapcsán arról beszélt, hogy lesz továbblépés, de azokra szakmai, vagy beosztási területeke koncentrálnak, amelyek nem, vagy kevésbé részesedtek abból. Az államtitkár megemlítette, hogy eredetileg 86 ezer embert, a legújabb kimutatások szerint 88,5 ezer embert érintett a béremelés, viszont vannak még kimaradó csoportok, ahol korrekcióra van szükség. Ugyanakkor hozzátette, hogy egy magánintézmény közreműködői szerződéssel alkalmazott munkatársait ez nem érinti.

A szakpolitikus kitér arra is, az elmúlt két év célja, hogy egészségesebbek legyenek az állampolgárok, fenntartható, átlátható módon működő ellátórendszert hozzanak létre, abban motivált, munkájukkal elégedette, innovatív szakemberek dolgozzanak. Jogszabály alkotási feladatok közül kiemelte a nemdohányzók védelméről szóló törvényt és a népegészségügyi termékadót. – Megmozdult valami a népegészségügy területén és ez nagy eredmény – mondta.



A tavaly tavasszal alapított Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) kapcsán úgy fogalmazott, hogy korszakalkotó dolog, a leghatékonyabb közszolgálati intézmény lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!