Hírek

2012.10.13. 06:46

Az államtitkár és az iszap

"Kikotorjuk az iszapot, valahová elvisszük irdatlan költséggel az adófizetők pénzéből, és utána az a kevés víz hol lesz?! Azon a helyen, amely mélyebben ott marad. És akkor még kevesebb lesz a vízzel borított terület. Hát épeszűek vagyunk?" - mondta a napokban a terület első számú szakmai-politikai vezetője, Illés Zoltán egy interjúban.

Győrffy Árpád

Az államtitkár szerint összen több tízezer köbméter kotrásra váró balatoni iszapról lehet szó. A kérdés gyakorlati szakértői ennél is többre, az összes kikötőre, strandra gondolva több százezer köbméterre teszik a kikotrandó iszap mennyiségét. Azt meg az általános iskola ötödikes számtan óráin tanultak alapján ki lehet számolni, milyen hatással lehet a Balaton vízszintjére, ha kikotrunk belőle akár egymillió köbméter iszapot.

Mint bizonyára tudjuk, a Balaton felülete 600 négyzetkilométeres. Ebből egy centiméter vízszint magasság, ami egy nyári napon elpárolog, hatmillió köbméter térfogatú. Tehát egyetlen forró nyári nap déli óráiban több víz párolog el, mint amennyi iszapot sok évente egyszer ki kellene kotorni, ha lenne hozzá elég eszköz, hely, pénz és mindezekhez megfelelő állami, politikai támogatás. Hisz nagy elszánás kellene a pénz megszerzéséhez, a lerakóhelyek kijelöléséhez.

Mint az írás bevezető soraiból kiderül, állami, politikai részről nemhogy támogatásról, inkább ellenzésről beszélhetünk. Pedig, ha nem kotrunk a tóban, az iszapos strandok, a megközelíthetetlen kikötők miatt nemcsak a szórakozásunk romlik el, hanem az amúgy is gyengélkedő balatoni turizmus kerülhet teljesen padlóra.

A fentiek alapján én csak nemmel tudok válaszolni az államtitkár kérdésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!