Hírek

2012.10.15. 09:21

Balaton vízszintje: nem lehet halogatni az intézkedéseket

Balatonfüred - Sok érdeklődőt vonzott a napokban a Balaton vízszintjéről és a tó várható helyzetéről rendezett fórum.

Győrffy Árpád


A magát független Balaton szakértőként megjelölő Fekete Péter a korábban már lapunkban is ismertetett számításait, következtetéseit tárta a hallgatóság elé.

Előadásában többször is bírálta a tíz évvel ezelőtti alacsony vízállás idején felállított "Somlyódy bizottság" munkáját. Véleménye szerint mind a használt adatokban, mind a modellek felállításában hibákat követett el a Somlyódy László akadémikus vezetésével működött kutatócsoport, mert nem számoltak az akkor már létező klímaváltozási folyamatokkal. Mint egy évvel ezelőtt írtuk, Fekete Péter számításai szerint a jövőben átlagosan évente 20 mm víztöbblet csökkenéssel kell számolnunk a Balatonnál. Mindez a tó 2020-2025-től kezdődő elfogyását valószínűsíti, miközben addig is gondok merülhetnek fel használhatóságát illetően.

Akkor álláspontjával megkereste a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Környezettudományi Elnöki Bizottságának "Felkészülés a Klímaváltozásra" Albizottságát, hogy vegyék munkaprogramjukba a Balaton vízháztartásának felülvizsgálatát. Láng István akadémikus, az albizottság elnöke megkeresésünkre akkor azt mondta, hogy ne illetékesek a balatoni határozat felülvizsgálatában, de amikor ilyen témához érnek, foglalkozni fognak Fekete Péter megállapításaival, javaslataival. Fekete Péter most elmondta, hogy az elmúlt évben semmiféle előrelépés nem történt az ügyben. Továbbra is úgy véli, hogy a Balaton léte, már a most élő generációk számára is kérdésessé vált. Ezért szerinte azonnal meg kell kezdeni egy komplex intézkedéssorozatot, ami a vízpótlást is magába foglalja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!