Hírek

2012.11.21. 12:29

2014-ben indulhat a 8-as elkerülő út építése

Várpalota - Thuri-várban tartott fórumon számolt be az elmúlt időszak eredményeiről és a kormány terveiről a napokban Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Szabó Péter Dániel

Az északi portyáról hazatérő Csepin Péter és Bakó Sándor ünnepélyes fogadása mellett a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ szimulációs központjába is ellátogatott kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter, aki a nap zárásaként aktuális kérdésekről, a kormány terveiről számolt fórumon számolt be az érdeklődőknek. Ezt megelőzően Talabér Márta polgármester és Kontrát Károly belügyi államtitkár társaságában tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta, a várpalotai katonai alakulat jövője hosszú távon is biztosított, a felkészült állományt pedig jól képzett, afganisztáni missziókban is tapasztalatot szerzett tisztek vezetik.

Talabér Márta polgármester a fejlesztések mentén beszélt a városról. Elmondta, a napokban elindult a sportcsarnok mellé tervezett műfüves sportpálya építése, s ha az időjárás is engedi, karácsonyra már át is adják a létesítményt. Az energiahatékonysági pályázat jövő tavasszal indul, a megújuló sportcsarnok mellett a polgármesteri hivatalban és a Várkerti iskolában cserélik a nyílászárókat és korszerűsítik a fűtési rendszert.

Talabér Márta, Hende Csaba és Kontrát Károly (b-j.) a Thuri-várban tartott sajtótájékoztatón (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Sokat dolgoztunk az elmúlt időszakban a 8-as elkerülő út projekten. Ha minden az elképzeléseink szerint alakul, jelen állás szerint 2014 első negyedévében indulhat el az építkezés, s 2016-ra valósulhat meg a beruházás - mondta el a polgármester, majd hozzátette, a társasági adó révén a palotai kézilabda, illetve futball szakosztályba mintegy 60 millió forint érkezik még ebben az évben, az utánpótlás nevelés mellett a létesítmény további fejlesztésére is lehetőség nyílik.

Kontrát Károly az önkormányzati adósság átvállalásáról beszélt. Kiemelte, az 5000 fő alatti települések teljes adósságállományát rendezi az állam, míg a nagyobb városok esetében az összeg 40-70 százalékát vállalják át. A részletekről rövidesen döntés születik, egy tárgyaló delegáció érkezik majd Várpalotára az érintett minisztériumok képviselőivel, jegyezte meg Kontrát Károly.

Kontrát Károly államtitkár beszámolt arról is, hogy a Belügyminisztérium az önkormányzattal együttműködve jövőre mintaprogramot indít a városban. A kezdeményezés lényege, hogy megteremtik a helyi termelők által előállított mezőgazdasági termékek feldolgozásának lehetőségét, a konyhakész termékeket pedig az önkormányzati intézményhálózatban értékesítik majd Várpalota mellett a tervek szerint Székesfehérváron és Veszprémben is. A megállapodást követően 25 új munkahely jöhet létre így a városban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!