Hírek

2012.11.08. 07:16

Csendháborítás miatt panaszolták be a zeneiskolát

Veszprém - Zajszintmérés lesz a veszprémi zeneművészeti szakközépiskola és zeneiskola környékén. A Toborzó utca páratlan oldalán, az iskolával határos, 4. számú társasház lakói elviselhetetlennek tartják a fúvósok gyakorlását. Emiatt panaszt tettek a város jegyzőjénél.

Gombás Gabriella

A nyáron beköltözött a VMK épületébe a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola. Az illetékesek alkalmasnak minősítették az épületet az oktatásra, és semmi gond sem lenne, ha a Toborzó utcaiakat nem zavarná a trombitálás. Márpedig arra számítani lehetett, hogy kifogásolni fogják a hangzavart, hiszen az itt lakók nem először kértek segítséget zajártalom ügyében. Csakhogy akkor kisebb volt a baj.

Tavaly, amikor még a városi művelődési ház volt az épületben, a lakók a kóruspróbák miatt tettek panaszt. Elfogultság miatt a balatonalmádi önkormányzat járt el az ügyben, és utasította az üzemeltetőt, hogy az énekkari próba alatt a kérdéses ingatlanok homlokzata felé nyíló ablakokat csukva tartsa. Miután a VMK elköltözött az épületből és új üzemeltetője lett, a füredi hatóság a napokban határozatot hozott a korábbi eljárás megszüntetéséről.

- Az első tanítási napon reggel fél hétkor iszonyatos trombitaszóra ébredtünk. A kóruspróbák összehasonlíthatatlanul kevesebb kellemetlenséget okoztak, mint a fúvósok - mondja Dózsa Márta, a Toborzó u. 4. számú, tizenegy lakásos társasház közös képviselője, aki elviselhetetlennek minősíti a zajt. Levélben kérte az iskola igazgatóját, szíveskedjék megszüntetni "a trombitán és más erős hangzású hangszeren való gyakorlást", ami természetesen nem lehetséges, de annyit sikerült elérni, hogy "csak" reggel 8 órától este 7 óráig gyakorolnak.

- Szeptember 5-én a város jegyzőjéhez fordultunk, aki elfogultságot jelzett, így a kormányhivatal a közép-dunántúli környezetvédelmi hatósághoz utalta az ügyet - magyarázza a társasházi képviselő, és elmondja: az utca 2. és 6. számú épületében érintettek is bekapcsolódtak az "akcióba". A lakók egy időre kénytelenek lesznek megbékélni a jelenlegi helyzettel, mert a zeneiskolai zajkibocsátás mérései még hátravannak, s a hatósági határozat megszületése is várhatóan hónapokban lesz mérhető.

A törvényi háttér nem állapítja meg pontosan, hogy mi minősül szabálysértésnek és mi csendháborításnak, így az sem egyértelmű, hogy egy lakó mikor élhet jogosan panasszal a nyugalma megzavarása miatt. Területileg azonban a helyi önkormányzat illetékes meghatározni, hogy az egyes körzetekben milyen időszakokban hány decibel alatt lehet a zajszint. A Dózsa György út. 2. számú épület jelenleg a Dohnányi zeneiskola telephelye, az illetékes hatóság a veszprémi jegyző.

- Visszatérő téma az épület körüli zajártalom - hallottuk dr. Mohos Gábor veszprémi jegyzőtől. - Mivel államigazgatósági hatósági hatáskörbe tartozó ügyről van szó, a jegyzőnek kell eljárnia. Csakhogy az iskola a városi önkormányzat fenntartása alatt levő intézmény, s a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény értelmében a jegyző nem járhat el olyan ügyekben, amelyekben az önkormányzat érdekelt. Az ügyet a kormányhivatalon keresztül az illetékes felügyelőséghez továbbítottam, amely majd kijelöli az illetékes hatóságot. Amennyiben a független hatóság úgy ítéli meg, hogy az iskola zajosabb a megengedettnél, akkor korlátozni fogja a zajkibocsátását - nyilatkozta a jegyző.

Porga Gyula polgármester röviden értékelte a helyzetet:

- Az iskola telephelye ideiglenes, nyilvánvaló, hogy a hely közel sem ideális. Mint ismeretes, a jövő évtől átalakul az intézményrendszer, az állam lesz a tanintézmények fenntartója, az önkormányzat az infrastruktúrát biztosítja. Keressük a lehetőségeket, a zeneiskola számára ideális helyet.

A szakértők szerint a zajt, a lármát - a hanggal együtt járó rezgések miatt - az egész szervezet megsínyli, stresszt, magas vérnyomást, alvásproblémákat, sőt még szívbetegséget is okozhat. A VMK-ban zajló kóruspróbák kapcsán végzett tavalyi hatósági mérések eredményeként a zajkibocsátási határértékeket nappal (reggel 6 és este 10 óra között) 50 decibelben, az éjszakait pedig 40 decibelben határozta meg  a védendő homlokzat előtt két méterrel.

Ha abból indulunk ki, hogy a normál emberi beszéd 40 decibeles zajnak számít és egy forgalmas utcasarkon 80 decibel zaj ér bennünket, akkor a trombitapróba például a síró baba 110 decibelje és a légkalapácsnak már zajártalommal járó 120-130 decibelje között lehet.

 

A nyugodt alvás és a decibelek

A hangerőt decibelben (dB) mérjük. A null dB az a legkisebb hangerő, amit az átlagfül még képes érzékelni. Egy átlagos beszélgetés amúgy körülbelül 70 dB hangnyomáson történik, 120 dB pedig már a fájdalomküszöbünket ostromolja, nagyjából ilyen hangnyomást produkál egy vonat kürtje tíz méterről. Nyugodt alvás nem képzelhető el 2030 decibeles zajszint fölött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!