Hírek

2012.11.07. 18:26

Kerekasztal kórházi témában

Tapolca - Hiába szűnt meg július elsejével az aktív sebészeti és belgyógyászati ellátás a tapolcai kórházban, a téma továbbra is az érdeklődés középpontjában áll.

Szijártó János

Volt már az elmúlt hónapokban demonstráció, aláírásgyűjtés, heves vitáktól kísért képviselő-testületi ülés, lakossági fórum, államtitkár-látogatás. A városi kórház aktív osztályainak megszüntetése ma is véleményeket, kérdéseket generál. Lapunk ennek figyelembe vételével hívta meg azokat a helyi és térségbeli közéleti embereket, akik megszólaltak már e témában, illetve valamilyen formában érintettek.

Lasztovicza Jenő országgyűlés képviselő, Ferenczi Gábor országgyűlési képviselő, Császár László tapolcai polgármester, dr. Lang Zsuzsanna a tapolcai kórház orvos-igazgatója, Dobó Zoltán megyei önkormányzati képviselő, Lévai József önkormányzati képviselő, Toronyi Tibor a Jobbik tapolcai elnöke, dr. Csonka László nyugalmazott főorvos, Rátosi Ferenc sümegi polgármester és Krisztin N. László badacsonytomaji polgármester. A kerekasztal beszélgetésre az előre lefektetett időkorlát alapján zajlott le, az orvos-igazgató tájékoztatója után. Dr. Csonka László az időnként felesleges betegutaztatásról szólt, Lévai József az átalakítás másfél éves, háttérben történő előkészítését kérte számon. Rátosi Ferenc hiányolta az időbeni tájékoztatást, illetve a megnövekedett betegutakat is rossz tényezőként említette. Ferenczi Gábor szerint a kórház nemcsak egy épület, hanem közösségformáló erő is.

Császár László polgármester arról beszélt, hogy hosszú éveken át hiába kérték a térség önkormányzatainak segítségét, erre nem volt hajlandóság. Most az állam működteti az intézményt. Dobó Zoltán azt hangsúlyozta, hogy az aktív osztályok visszaállítása közérdek. Toronyi Tibor, a nyári demonstráció szervezője az aktív osztályok megtartása érdekében összegyűlt tízezer aláírás súlyára utalt. Krisztin N. László abban bízik, hogy talán összefogás lesz kórház-ügyben. Lasztovicza Jenő az orvostudomány fejlődéséről beszélt, ami szerinte napjainkra alapvetően formálta át a gyógyítást. Ez szerinte egyebek között az egynapos sebészet, illetve a tapolcai funkcióváltás létjogosultságát is alátámasztja.

A témával később bővebben is foglalkozunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!