Hírek

2012.11.06. 09:37

Támogatják a tehetségeket

Kiscsősz - Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület új tehetséggondozó programot indított a közelmúltban pályázati támogatással.

Tóth B. Zsuzsa

A „Hagyomány és művészet” című pályázat sikerének köszönhetően a projektre közel 25 millió forint támogatást nyert az egyesület, az összeg minden költséget fedez. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület a projekt keretein belül lehetőséget nyújt arra, hogy a központi, városi oktatási intézmények mellett a vidéki, kis falvak iskoláiban is magas szintű tehetséggondozás induljon – tudtuk meg Kovács Norbert vezetőtől.

Cimbi elmondta lapunknak, hogy a gyermekek a néptánc és hagyományőrzés, valamint lovaglás témakörökben induló szakkörökre jelentkezhettek. Azok sajátosságai, hogy oktatóik kis létszámú csoportokra osztva foglalkoznak a tanulókkal, így segítve elő a gyermekek egyéni, személyes igényeinek minél nagyobb fokú kielégítését.

A projekt keretében különböző témaköröket átfogó versenyeket is szervezhetnek, a tanulók ilyen formában is összemérhetik tudásukat. Az egyesület fontosnak tartja a népi kultúrát szerető, ápoló emberek szoros közösségének létrehozását, ennek érdekében tanulóiknak és oktatóiknak témanapokat, témaheteket szerveznek. A táborok alkalmával tökéletes lehetőség nyílik az azonos érdeklődéskörű gyermekek és felnőttek közösségének építésére, a személyes tapasztalatcserékre.

A projektben résztvevő kiválóan képzett oktatók és a tanulók számára egy módszertani műhelyt alakítottak ki Kiscsőszön, ahol a gyermekek a népi kultúrát hűen megjelenítő környezetben több ezer audio- és videokazetta, CD, könyv segítségével sajátíthatják el a népi hagyományokat, szokásokat, a magyar néptánc jellegzetességeit az Interaktív Falumúzeum bevonásával. A folyamatosan bővülő módszertani műhely bárki számára látogatható, nyitott, így az egyesület szakmai segítséget tud nyújtani a népi kultúra ápolói, szervezői, bemutatói számára egyaránt. A projekt lebonyolításában magasan képzett szakemberek segítik a projekt minden szakaszának véghezvitelét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!