Hírek

2012.12.31. 13:09

Szilveszteri csobbanás Tapolcán

Tapolca - Az idén már a harmadik városi évbúcsúztató keretében szervezték meg a futást és a fürdést a Malom-tónál, a korábbiaknál is jelentősebb részvétellel.

Tóth B. Zsuzsa

A reggeli futáson egyéniben és családostul is indulhattak a versenyzők, akiket a hideg és a köd sem tartott vissza. Idén 20 férfi, kilenc hölgy és 13 család nevezett a 24 gyermek futó mellett. A tóúszók száma pedig rekordot döntött. Míg tavaly százan sem voltak kaphatóak a különös mókára, idén már 154-en mártóztak meg. A legidősebb a 73 éves Németh Károly, valamint a 70 esztendős Szebegyszki Istvánné, a legfiatalabb pedig az öt éves Mayer-Zsuppányi Csenge volt. De úszott dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott és dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere is. A program díszvendége természetesen idén is a nemzet rozmárja, Schirilla György volt, aki Császár László polgármesterrel együtt elsőként ereszkedett a tóba.

(Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A helyi bátrakon kívül számos vidéki érkezett a megmérettetésre, például Városlőd iskolájának igazgatója, Holczer Gábor. Csapó Gábor olimpiai bajnok, magyar válogatott vízilabdázó viszont a várakozással ellentétben nem fürdött. Lapunknak nyilatkozva budapesti programjára hivatkozott, azt mondta, sűrű lett volna a nap, ha még a fürdést is bevállalja. Ígéretet tett viszont rá, hogy jövőre nem marad ki a fürdésből. Egyébként eddig a leghidegebb vízben eddig Tátra Lomnicon fürdött, nulla fokosban. A tapolcaihoz hasonló buli-fürdésen még nem vett részt, de a jó humorérzékű sportoló bevallása szerint mindenre nyitott. A világot bejárta ugyan, de most először járt Tapolcán, eddig csak a város közelében kirándult, amikor Cserhalmi György színművésznél járt Kékkúton. Hamar megragadta azonban Tapolca hangulata, azt mondta, mindenképpen körülnéz délután. Otthon naponta öt kilométert fut és kutyáival gyalogol, esténként úszik, súlyzózik. Jogász munkája mellett vízilabda iskolát vezet, közel háromszáz gyereknek tart edzéseket rendszeresen. Eddig, a 23 év alatt három olimpiai bajnokot sikerült kinevelnie közülük.

Császár László úgy nyilatkozott, hogy az előző napon Hévízen melegített. Az ottani víz tíz fokkal volt melegebb a tapolcai 16-18 fokosnál, de a város első emberének ez nem okozott problémát. Egyébként szaunázik és egy kis mézes pálinkával is rásegített Szilveszter reggelén a fürdésre. Azt mondja, természetes, hogy minden évben csobban, így népszerűsítve a várost és a sportot, valamint az összetartás fontosságát.

Schirilla György is osztotta a két utóbbi véleményt. Szerinte nem lehet eleget hangsúlyozni a mozgás és az egészséges élet fontosságát. Igaz, a tapolcai fürdés inkább csak egy jó buli, de akkor is. Ő maga legutóbb Békásmegyeren volt téli úszáson, de folyamatosan készül a hasonló megmérettetésekre. Közben pedig önéletrajzi ihletésű kötetét írja, amely jövőre jelenik meg tervei szerint. Azonban írni csak hajnalonként van módja, hiszen, mint mondja, négy gyermekes családapaként kevés az ideje. A legnagyobb gyermeke 19, a kisebb 16, a legkisebb három éves. A nyolc esztendős Máté fia pedig a délelőtti Malom-tó körüli futóversenyen is részt vett, édesapja és édesanyja szurkolása mellett. Csapó Gábort ugyan nem Schirilla hívta a programra, mégis sok sporteseményen vannak együtt. Az 52 éves Schirilla György vallja, hogy érdemes küzdeni az öregedés ellen. Ő maga ezt hideg-meleg vizes váltófürdővel, kevés étel fogyasztásával teszi, este hat után már semmit nem eszik. Jógázik, ezt oktatja is, sajnálja azonban, hogy kevés férfi csatlakozik csoportjaihoz. Sokat meditál, és persze úszik. Életmód táborokat tart a Balaton északi partján is, és tavaszköszöntő fürdéseket szervez Balatonalmádiban, Fonyódon. Rádióműsort vezet az egészséges életmódról. Tahi telkén átfolyik egy patak, amelynek a Pilisből érkező vizében rendszeresen fürdik. Egyebek mellett így is készül a január 19-i váci és a február 10-i budapesti Duna-úszásra. Ezeket a programokat mostanában a korábbiaknál egy hónappal később tartja a globális felmelegedés miatt.

A hideg vízhez szokásnál fontos véleménye szerint a fokozatosság. Már szeptemberben el kell kezdeni az egyre hűlő patakokban, tavakban való fürdést, hogy télen ne okozzon problémát a csobbanás. Ő maga citromos, mézes hársfa teát fogyaszt a téli fürdések előtt, pálinkát sosem, esetleg egy szelet mákos bejglit a karácsonyi maradékból.

Dr. Kovács Zoltán először úszott a tapolcai tóban, prímának ítélte a vizet és a rendezvényt, amelyről jövőre sem szeretne hiányozni. A kormánymegbízottnak a Balaton-átúszás sem jelent akadályt, ezt már bizonyította is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!