Hírek

2013.01.23. 18:36

Füstölögnek a kocsmárosok

Az éttermekben inkább pozitív hatása van a dohányzás kitiltásának, de a kiskocsmákban forgalomcsökkenést és felesleges konfliktusokat okozott.

Győrffy Árpád

Nagyjából így foglalhatók össze azok a válaszok, melyeket vendéglátóipari vállalkozások vezetőitől kaptunk. - A kávéházi részben náluk korábban sem lehetett dohányozni, ha valaki mégis rá akar gyújtani, annak van egy teraszunk, ahol a szabályosan lehet most is dohányozni - mondta Tóth Béla, akali vendéglő-tulajdonos.

 


A környéken élők nem igazán örülnek a vendéglők, kiskocsmák  előtt netalántán hangosan beszélgető dohányosoknak (Fotó: Győrffy Árpád)

Hasonlóan vélekedik Polgár Tibor, a szigligeti üzletek vezetője. Munkája során ő is azt tapasztalta, hogy az étterem jellegű üzletekben nem okozott forgalom csökkenést a dohányzás kitiltása.

- A dohányosok tudomásul veszik és elfogadják, hogy bent nincs lehetőség a dohányzásra. Dohányosként én is azt gondolom, hogy jól van ez így. Abban nem hiszek, hogy emiatt valaki leszokna a dohányzásról, de a többiek kellemesebb környezetben lehetnek - fogalmazott a vendéglátós szakember Némileg más véleményen van Babos Péter, füredi kisvendéglő és több kiskocsma működtetője.

Ő úgy gondolja, hogy  az ételt is árusító üzletekben minden további nélkül elfogadható a tiltást, bár ezeknél is lehetne esetleg egyes napszakokban lazítani a szabályozáson. Például  amikor nincs étkezés, lehetőséget lehetne adni a dohányzásra. A kiskocsmáknál indokolatlannak és rossz hatásúnak tartja a dohányosok kitiltását.

 

Egy akali étteremben nem okozott gondot a dohányzás kitiltása, van, ahol nőtt is a forgalom (Fotó: Győrffy Árpád)


- Csökkent a forgalom, és a kocsmák előtt dohányzó vendégek zavarják a környéken élőket. Ebből több vitánk volt, még a rendőröket is kihívták. Pedig egyszerűen 8-10 ember beszélgetett a cigizés mellett. Megértem a lakókat is, de erről nem mi tehetünk. Rugalmasabbá kellene tenni az ötméteres szabályt is.  Nem tapasztaltak negatív hatást a Veszprémi Turisztikai Egyesületbe tömörülő éttermekben  - tudtuk meg Neubauer Sándorné elnöktől. Egyes kollégái inkább arról számoltak be: a tisztább levegő miatt több kisgyermekes család kereste fel üzletüket. 




Vágó Péter, a több mint ezer vendéglátóhelyet összefogó  Kereskedők és Vállalkozók Veszprém Megyei Képviselete (KISOSZ) elnöke szerint az éttermekben, vendéglőkben  inkább csak az okozott gondot, hogy a dohányzó helyiségek kialakítására korábban költött pénz jórészt kárba veszett. A kocsmák, kisvendéglők bevételét és vendégkörét viszont egyértelműen leapasztotta a tiltás, sok üzlet bezárt, vagy a főnök állt a pult mögé, így is csökkentve az állások számát. Mindezt tetézi a nyerőgépek kitiltása és a dohánytermékekből származó bevétel jövőbeni elvesztése. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!