Hírek

2013.02.14. 19:38

Nők a nőkért az erőszak ellen

Elborzasztóak az esetek, főleg olyankor, amikor egy egész hatósági és szociális rendszer asszisztál a bántalmazáshoz - hangsúlyozta Tóth Györgyi, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület elnöke.

Kovács Erika

Például kényszerláthatás elrendelésével kötelezik az anyát, hogy a veszélyes apának adja ki a gyerekeket - konkretizálta, mire gondol a NANE elnöke, akivel a nők elleni erőszak világnapja alkalmából beszélgettünk.

- Minden ötödik nőnek adódik élete során legalább egy olyan kapcsolata, amelyben rendszeresen bántalmazza partnere. Földrajzi, képzettségi és egyéb szempontból nincsen különbség, Veszprém megyében éppen olyan a helyzet, mint bárhol az országban - hívta fel a figyelmet Tóth Györgyi.

- Több ezer éves jelenségről van szó sajnos. Ha évszázadokra tekintünk vissza, akkor azt kell, hogy mondjam, csökkent a nőkkel és gyerekekkel szembeni erőszak mértéke. Ami az elmúlt két évtizedet illeti, annyit lehet biztonsággal elmondani, hogy szerencsére többen kértek segítséget. Az, hogy az ügyek száma a hatóságoknál esetleg növekedett, az nem feltétlenül "az erőszak fokozódását" jelzi, hanem azt, hogy többen kérnek segítséget, mint régebben - magyarázta a szakértő. - Hozzáfűzte: - A NANE szerda kivételével naponta 18-22 óra között a 06-80-505-101-es számon, az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat pedig a 06-80-205-520-as számon naponta, éjjel-nappal várja a hívásokat.

Tóth Györgyi, a NANE elnöke a közelmúltban Veszprémben tartott előadást a családi erőszakról (Fotó: Penovác Károly)

Tavaly 72 nőt ölt meg a volt vagy aktuális partnere Magyarországon. Kérdésünkre, igaz-e, hogy a rendőrség addig nem tud beavatkozni a családi veszekedésbe, amíg vér nem folyik, Tóth Györgyi elmondta, valóban sokan számolnak be arról, hogy a rendőrség nem veszi komolyan a panaszukat. A NANE sokat dolgozik azért a rendőrséggel közösen, hogy ez megváltozzon.

- A már említett segélyvonalat működtetjük bántalmazott nőknek, gyerekeknek, szexuális erőszak áldozatainak. Gyűjtjük az érintettek tapasztalatait, amiket kiadványokban, szakemberek továbbképzésén, a törvényhozást segítő munkánkban hasznosítunk. Törvényjavaslatokat írunk, szakkönyveket adunk ki, ingyenes kiadványokkal szólítjuk meg az érintetteket. Prevenciós programot működtetünk Szívdobbanás címen. A NANE Egyesület iskolákkal, ifjúsági szervezettel tinédzsereknek tart foglalkozásokat a másik és saját nemük iránti tiszteletről, a kommunikáció és konfliktusmegoldás erőszakmentes módjairól - sorolta Tóth Györgyi, mi mindent tesznek a megelőzés érdekében. - Kérjük, találjanak módot az erőszakos párkapcsolatokból való kilépésre, elmondjuk, mely jogszabályok védik őket, milyen szervezeteket, szolgáltatásokat használhatnak szükség esetén. A tanárokat felkészítjük, hogy a tanításban-nevelésben állást foglaljanak az erőszakkal szemben. Képzéssel segítjük, hogy a párkapcsolati erőszaknak kitett fiatalok biztonságba kerüljenek, segítséget kapjanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!