Hírek

2013.04.25. 13:33

A munkahelyi belesetekben elhunytakra emlékeztek

Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért! – idézte dr. Bóka István országgyűlési képviselő a munkahelyi balesetben elhunytak és megsérültek gyásznapján tartott megemlékezésen az emléknap mottóját.

Varga Domokos Péter

A megjelenteket Taró Károly, a Nitrokémia Zrt. humánpolitikai igazgatója köszöntötte. Elmondta, a Nitrokémia Zrt. 2006-ban állított emlékművet a munkabalesetben elhunytak tiszteletére, ahol azóta minden évben megemlékezést tartanak. Bóka István országgyűlési képviselő elmondta, 18 éve Magyarországon is megtartják az emléknapot.

Az alkalom arra is lehetőséget ad, hogy felhívják a figyelmet a munkahelyi balesetek elrettentően nagy számára, a munkavédelem jelentőségére. A világon egy év alatt 2,3 millióan halnak meg munkahelyi baleset következtében, közülük 320 ezren balesetben, több mint kétmillióan pedig a munkahelyi körülmények okozta halálhoz vezető egészségkárosodásban.

Magyarországon 2012-ben 17 025 munkahelyi baleset történt, ebből 62 halálos kimenetelű. Szerencsére, ezek az adatok évről évre csökkenő tendenciát mutatnak. A kormány az értékteremtő munka megbecsülésére és a munkabalesetek megelőzésének elősegítésére törekszik – hangsúlyozta Bóka István.

A megemlékezésen részt vett többek között az Gara Ernőné is, akinek a férje, a fia és az unokája a Nitrokémiánál, illetve a Fűzfőn működő vegyipari gyárakban történt balesetekben veszítette életét. Balatonfűzfőn a vegyiparban több, nagyon súlyos baleset is történt. Legutóbb, 2006-ban, a Crescom Kft. robbanóanyag raktára robbant fel, ez négy halálos áldozatot követelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!