Hírek

2013.04.05. 13:35

Elszúrták a csatornát?

A tóparti és víz közeli települések polgármesterei a hatóságokkal együtt dolgoznak azon, hogy minél kevesebb szennyvíz kerüljön a csapadékvízzel a Balatonba.

Tóth B. Zsuzsa

Mint arról beszámoltunk, megyénk több pontján is problémát okoz a nagy mennyiségű csapadékvíz, amely a Balaton-felvidék egyes teleülésein a szennyvízzel együtt jut a csatornából a tóba. A Bakonykarszt Zrt. vezérigazgatója, Kugler Gyula pénteken úgy fogalmazott, hogy javult ugyan a helyzet az előző napihoz képest, hiszen csökkent a csapadék mennyisége, de egyelőre folyamatosan szivattyúzniuk kell még a vizet a csatornákból.

- Reméljük, hogy csökken végre a csapadék az idő száraz marad, mert amíg ez nem következik be, addig változatlanul el kell szállítanunk a vizet a veszélyeztetett területekről. Felhívást tettünk közzé honlapunkon és ezúton is arra kérjük a lakosságot, hogy a vizet ne a csatornába, hanem az útmenti árkokba szivattyúzzák. Amíg a helyzet ilyen marad, mi megteszünk minden tőlünk telhetőt, hogy enyhítsük a problémát. Kénytelenek vagyunk szivattyúzni és elszállítani a szennyvizet a csatornákból - mondta Kugler Gyula.

Balatonszőlős polgármestere napok óta folyamatosan szemmel tartja a település csatornahálózatát, hiszen abból folyamatosan folyik a szennyvíz a helyi patakba, onnan pedig a Balatonba, ha nem szivattyúznak.

Fotó: Orosz Péter

- A Bakonykarszt emberei napok óta folyamatosan dolgoznak, szivattyúznak és szállítanak, valóban mindent megtesznek, hogy segítsenek, mert nagyon magas a talajvíz szintje. Folyamatosan utántöltődnek a csatornák, ha ez így marad, lehet, hogy egy hónapig is ezt kell csinálni. Éppen ezért úgy látom, ez csak szélmalomharc. Mivel rosszul épült meg a szennyvízcsatorna hálózat, annak a kijavítása lenne a megoldás. A kivitelezővel évek óta perben állunk, tavaly nyáron a bíróság szakértőt rendelt ki, aki a nagy aszályban nem látott semmi konkrétumot. Megállapította, hogy valószínűleg a lakosság által a háztetők csatornáiról leengedett víz okozza a gondot. Márpedig ez nem így, van, ez most is bebizonyosodott. Pénteken ugyanis nem esett az eső, a csatornákban mégsem csökkent a vízszint - mondta Mórocz László.

Hozzátette, hogy az országban náluk és Pécselyen a legmagasabb a szennyvízcsatorna díj, mivel a DRV a csapadék mennyiségét is méri, azt számlázza a a Bakonykarszt felé. A lakosságra óriási teher hárul tehát egyébként is. A polgármester a problémával megkereste a nemzeti parkot és kérte, hogy jelezzék azt a vízügyi igazgatóság felé. A vízügy igazgatójától szerettük volna megtudni, hogy mit tehetnek azért, hogy minél kevésbé szennyeződjön a tó, azonban eddig nem kaptunk választ megkeresésünkre.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre, Mészáros András úgy fogalmazott kérdésünkre válaszolva, hogy kedden értesültek a szőlősi helyzetről, azt kivizsgálták és arról szóban és írásban, hivatalosan is értesítették a hatóságot. - Nem tudni, mi az oka a problémának, ezt majd ki kell deríteni és megoldást kell találni. Nem a mi hatáskörünk, a vízügyi hatóságnak kell lépnie ez ügyben. Az már most látszik, hogy ez egy hosszú feladat lesz - mondta Mészáros András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!