Hírek

2013.04.09. 05:58

Hadházi László görbe tükre

Pápa - Hadházi László, a magyar stand-up comedy egyik legismertebb arca két kollégájával, Aradi Tiborral, valamint Brutival a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpontban nevettette meg a pápaiakat a minap.

Napló

A stand-up comedy az ezredfordulót követően elsöprő népszerűséget vívott ki magának hazánkban, amit a telt házas előadások, vagy éppen a különböző termékeket, szolgáltatásokat humoristákkal népszerűsítő reklámok is alátámasztanak. Az Amerikai Egyesült Államokból származó stand-up comedy alapjait itthon a legendás nevettető, Hofi Géza rakta le a '70-es, '80-as években, míg a műfaj jelenlegi közkedveltségének kialakulásában többek között Hadházi László is úttörő szerepet játszott.

Hadházi László szerint az előadásmódot látva sokan azt gondolhatják, hogy könnyű megvalósítani a jó stand-up comedyt. Pedig nem az (Fotó:  JMSZK)

A Karinthy-gyűrűs humorista, író, rádiós műsorvezető pápai fellépése aktuális témák kifigurázását is tartalmazta, emellett természetesen kapott a politika jobbról és balról, de szóba kerültek például a mindig hálás alapanyagnak számító hollywoodi filmek, továbbá a világ vége, illetve az ősemberek. Hadházi a hazánkban zajló mindennapok, társadalmi viszonyok, jellegzetességek parodizálását űzi a legtalálóbban és ezáltal a legszórakoztatóbban. A nagy magyar valóság elé tartott görbe tükrei élményszámba mennek - pápai műsorából is valószínűleg ezek maradnak igazán emlékezetesek. A szórakoztatás mestere a fellépés után, az öltözőből való távozása közben szakított időt arra, hogy válaszoljon néhány kérdésünkre.

Láthatóan a háta közepére sem kívánta a minden bizonnyal több századik interjút, ráadásul az egyre szaporodó humoristajelöltekre, a stand-up comedy hígulására irányuló felvetésem sem nyerte el a tetszését.

- Nem én istápolom a többi szakmabelit, a saját magam útján megyek. Ha valami divatos lesz, akkor ahhoz nyilván sokan kedvet kapnak. Ennek a műfajnak az az egyik eszköze, hogy lazán és könnyedén kell előadni. A könnyed előadásmódunkat látva sokan azt gondolhatják, hogy könnyű megvalósítani a jó stand-up comedyt. Pedig nem. Bárki kipróbálhatja - fogalmazott a szinte védjegyévé váló széles mosoly kíséretében Hadházi. Mint mondta, nagyon ritkán fordul elő, hogy egy fellépésén sikerül megnevettetnie őt egy beszólásnak, ami a közönség soraiból érkezik, Pápán pedig elérte ezt a bravúrt egy jól irányzott nézőtéri poén.

- Ha valami jól működik, azon nem kell változtatni. Ugyanakkor rendszerint próbálunk kicsit másmilyenek is lenni, mindig vannak kisebb újítási kísérleteink - tudtuk meg a szórakoztatás mesterétől, aki elmondása szerint a kreatív művész címkével látná el magát, ugyanis mindig a saját szövegével, saját műsorával lép a közönség elé.

Hangsúlyozta, ha rajta múlik, még 80 évesen is osztja majd az igét a színpadról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!