Hírek

2013.04.09. 08:37

Hűvös időben, de elég vízzel ünnepelt a NABE

Balatonfüred - A kedvezőtlen időjárás miatt az idén visszafogottabban és nem a tervezett időpontban ünnepelték a víz világnapját a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) helyi csoportjai.

Győrffy Árpád

A már hatodik alkalommal meghirdetett családi programot, a Víz-napi Balcsi Partit eredetileg március utolsó vasárnapján szerették volna megtartani. Ám a hűvös idő miatt inkább elhalasztották, mert attól tartottak, nem lesz elég érdeklődő és nem lesz igazán "felhőtlen" a játékos program a rossz időben.

Bazsó Istvánné (térdel), az arácsi csoport vezetője és mások is vízre tették az ünnepre szánt virágkoszorúkat - mögötte Lázár Jánosné (Fotó: Győrffy Árpád)

Felmerült az is, hogy április végére halasztják, de a hosszú távú időjárás-előrejelzések sem voltak igazán biztatóak, így végül az eredetileg kitűzött "esőnapra", április 7-re tették a  rendezvényt. A korábbi években különböző környezeti tanácsadással, "ökológiai lábnyom" kiszámítással, játékos horgászattal ötvözött kvízzel, a Vigyázz rám nevű óriás balatoni társasjátékukkal szórakoztatták, okosították az érdeklődő gyerekeket.

A vasárnap délután 22 településen megtartott program azonban ennél jóval visszafogottabb volt a "nagykabátos" időjárás miatt, ahogy a füredi mólónál is sokan megtapasztalhatták. Itt hagyományosan most is együtt ünnepeltek a NABE arácsi és balatonfüredi csoportjának tagjai. A víz világnapja alkalmából Dr. Lázár Jánosné, a füredi csoport vezetője mondott rövid köszöntőt. Mindannyiunk számára fontos feladat, hogy vigyázzunk a vízre, mert ezzel a jövőnket óvjuk. Különösen fontos, hogy a Balaton mellett élők közösen tegyenek a tó tisztaságáért, ökológiai egyensúlyának fenntartásáért. Örömének adott hangot amiatt, hogy a Balaton vízszintje a tavaly őszi mélypont után éppen az ünnepség napján érte el az optimális szintet.

A víz világnapja alkalmából Dr. Lázár Jánosné, a füredi csoport vezetője mondott rövid köszöntőt (Fotó: Győrffy Árpád)

A köszöntő és egy vers felolvasása után a NABE csoportok tagjai és más érdeklődők elénekelték a Széles a Balaton vize című népdalt, majd Bazsó Istvánné, az arácsi csoport vezetője és mások a vízre tették az ünnepre szánt virágkoszorúkat.

Mint Szauer Rózsától, a NABE elnökétől megtudtuk, a "minimális programot", a Balaton megkoszorúzását és a hozzá kapcsolódó megemlékezést mind a 22 településen megtartották. Több helyen, mint például Csopakon is, ahol ő is a helyi csoport tagja, más programokat is tartottak. Igyekeztek elsősorban a gyerekek kedvében járni, és több helyen megtartották az ivóvizes "állófogadást" a Balatonnál rendelkezésre álló kiváló minőségű csapvíz népszerűsítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!