Hírek

2013.04.30. 11:13

Lovagokat avattak Pápán

Ünnepélyes, látványos ceremónia keretein belül avatott lovagokat a Nemzetközi Szent György Lovagrend a pápai református templomban szombaton.

Polgár Tibor

A nagyszabású esemény a Himnusz dallamaival kezdődött, majd istentisztelettel folytatódott, melyen Steinbach József református püspök hirdetett igét. A ceremónia csúcspontján Balla Miklós, a Nemzetközi Szent György Lovagrend nagypriorja lovaggá ütött tíz novíciust, köztük Buzánszky Jenőt, a legendás Aranycsapat élő legendáját is.

A 49-szeres válogatott labdarúgótól megtudtuk, a számos kitüntetése mellett nagy megtiszteltetés számára a 88 esztendősen megkapott lovagi cím.

- Örök emlék marad számomra a mai nap. Örülök, hogy sportolóként sok örömet szerezhettem a magyar embereknek. A mai napig járom az országot és a világot, hogy minél több magyarral találkozhassak. Minden meghívásnak örömmel teszek eleget, szívesen beszélek a múltról, a futballról. Úgy érzem, tartozom a magyar népnek, meg kell köszönnöm a szeretetüket, a szurkolásukat - fogalmazott a lovaggá avatott Jenő bácsi.

Hozzáfűzte, a nehéz időkben többször lett volna lehetősége elhagyni Magyarországot, mégis maradt, mert mint mondta: itt született, magyar embernek tartja magát, és máshol nem tudná elképzelni az életét. Kerpel Péter, a pápai református gimnázium művész-tanára ugyancsak bebocsájtást nyert a Nemzetközi Szent György Lovagrendbe.

 

Buzánszky Jenő (a kép jobb oldalán) és Kerpel Péter (mögötte) immár a Nemzetközi Szent György Lovagrend lovagjának vallhatja magát (Fotó: Polgár Tibor)

- Eddigi életem során leginkább gyerekekkel foglalkoztam, de hagyományőrző és karitatív tevékenységet is rendszeresen végzek. Természetesen mindezt a lovagrendben belül is folytatni szeretném egy új közösség tagjaként, újabb lehetőségek kihasználásával - tekintett előre Kerpel Péter.

Balla Miklós tájékoztatása szerint a Szent György Lovagrendet 1326-ban Károly Róbert király alapította azzal a céllal, hogy védelmezze a király személyét és családját, továbbá a koronát, valamint az egyházat. A lovagrend története hosszú és vérzivataros volt, a középkorban sokszor a megszűnés szélére került a szervezet. A második világháború előtt a rend távozott Magyarországról, vezetése pedig Angliába került. A Szent György Lovagrend a rendszerváltás után tért haza Magyarországra.

 

- Rendünknek két ága van. Az egyik a nemzetközi kapcsolatokat fogja össze, mivel Európa nyolc országában és a tengerentúlon is jelen vagyunk. A másik ágat a hagyományos, történelmi rész képviseli. A világon 3500 és 4000 fő között van a rend lovagjainak száma. A magyar szervezet közel 600 lovaggal büszkélkedhet, ebből 150-200 vesz részt a lovagrend munkájában, a többiek támogató szerepkörben tevékenykednek - foglalta össze a Nemzetközi Szent György Lovagrend nagypriorja.

Kiemelte, szervezetük legfőbb feladatai közé a hagyományos értékrend ápolása, képviselése, továbbá karitatív tevékenység tartozik.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!