Hírek

2013.05.30. 17:58

Kultúrában kiválóak vagyunk

Veszprém város egyik legnagyobb értéke, erőssége a kultúrája, mondták a képviselők a csütörtöki közgyűlésen, ahol a kulturális koncepció előkészítése volt napirenden.

Balla Emőke

A kulturális koncepció bemutatja a város jelenlegi kulturális sokszínűségét  - intézményeket, civil szervezeteket, egyéni alkotókat - és elénk tár egy víziót arról, milyen jövőt képzelünk el, milyen célokat tűzünk magunk elé, ismertette a készülő anyagot Porga Gyula.

A polgármester kiemelte, társadalmi párbeszéd kezdődik, minden érintett véleményét meghallgatják. Czaun János (Fidesz-KDNP) szerint Veszprém egyik legnagyobb értéke a kulturális sokszínűség. Gerstmár Ferenc (LMP) is a kultúrát tartja a város egyik erősségének, ugyanakkor felvetette, hogy a döntések már megszülettek, hiszen a napirendi pont keretében a testület jóváhagyta a Veszprémi Programiroda Rendezvényszervező és Kulturális Szolgáltató Kft. alapító okiratát, a programiroda szervezi majd a Hangvilla rendezvényeit. A koncepcióban szétválik a közművelődési tevékenység, valamint a fesztiválszervezés. 

Forgóné Kelemen Judit (Jobbik) is azt érzékelte, a "tömeg kultúra" és az "elit kultúra" elszakad egymástól. A magyar kultúra a nemzet megtartó ereje, ne hagyjuk, hogy a kultúra árucikké silányuljon, mondta. Porga Gyula polgármester és Brányi Mária alpolgármester egyaránt megerősítették, a közművelődési ellátást és a nagy rendezvények szervezését külön kell választani, a kulturális koncepció ezt megteszi. A polgármester Muraközy Pétert kérte fel a Programiroda Kft. vezetésére. 

A végleges kulturális koncepciót az év második felében tárgyalja majd a képviselő-testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!