Hírek

2013.06.04. 16:57

A nemzet legsúlyosabb tragédiája

Az igaz ismeretek birtokában ma már senki előtt nem lehet kétséges, hogy Magyarország feldarabolása az európai hatalmak legnagyobb szégyene.

Halmos György

Erről a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszélt a nemzeti összetartozás ünnepe alkalmából az almádi Konzervatív Kör által rendezett megemlékezésen, a Trianon-emlékműnél kedden.

Dr. Kontrát Károly hangsúlyozta, hogy Trianon a magyar történelem, a nemzet legsúlyosabb tragédiája.

- Nemcsak az ország területének nagy részét vették el, de az összetartozás érzését is el akarták lopni – mondta a politikus, aki szerint ezért nem mondhatunk le arról, hogy a trianoni és a második világháborút lezáró, újabb igazságtalanságokkal terhelt békekötéssekkel szemben újjáépítsük és védjük nemzeti összetartozásunk tudatát.

 

Dr. Kontrát Károly az almádi Trianon-emlékműnél azt mondta: Magyarország feldarabolása az európai hatalmak legnagyobb szégyene (Fotó: Orosz Péter)

 

- Szégyenletesen cinikus, hogy az eltelt csaknem egy évszázad alatt senki sem akarta legalább Európa nyilvánossága előtt elismerni a trianoni döntés erkölcstelen és ésszerűtlen voltát. Az unió sem nyújt kellő védelmet az elszakított területeken élő magyarság számára, az autonómia törekvésekre is csak nyögvenyelősen reagálnak Brüsszelben, mintha a magyarok ezen követelése veszélyeztetné az európai egység megvalósulását.

Kontrát Károly emlékeztetett a 2004. december 5-ei népszavazásra, és úgy fogalmazott, volt olyan időszak, amikor magyarországi politikai erő is kifejezetten azért küzdött, hogy a nemzet összetartozását megakadályozza, hiszen a szocialista párt kampánya le akarta járatni a kettős állampolgárság ügyét. Szólt arról is, hogy a határon túli magyarok közül eddig 500 ezren kértek az egyszerűesített állampolgárságot, ezért nem engednek a kettős állampolgárság intézményéből, ezért nem nyugszanak addig, amíg a szomszédos államok magyar közösségei be nem kerülnek az unióba, a schengeni övezetbe.

Bálint Sándor, az ünnepséget szervező Konzervatív Kör elnöke arról beszélt, hogy csak akkor lehet június 4-e a nemzeti összetartozás valódi napja, ha a trianoni békediktátum összes utódállamában élő magyar szabadon, bátran megélheti magyarságát.

A beszédek után az emlékezés koszorúját helyezték el az önkormányzat, pártok, civil szervezetek, intézmények képviselői. A rendezvényen közreműködött Szaitz Fanni, a Györgyi Dénes iskola tanulja és Radics Tibor tárogatóművész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!