Hírek

2013.06.19. 10:37

Helytálltak a gátakon

A dunai árvízi védekezésben Veszprém megyéből több mint félezer önkéntes vett részt, az önkormányzatok eddig több millió forint értékű pénzbeli segítséget, vagy ételadományt nyújtottak a bajba jutottaknak.

Halmos György

Erről a megyei kormánymegbízott beszélt szerdai sajtótájékoztatóján. Dr. Kovács Zoltán a megyei összefogásról elmondta, hogy megközelítőleg félezren vettek részt a munkálatokban, vagy a védekezésben, átlagosan két-három napig. Legtöbben Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei helyszíneken dolgoztak és segítettek.

A megyei önkormányzattól, a szociális és gyermekvédelmi hivataltól, valamint a kormányhivataltól 370-en jelentkeztek önkéntes munkára. Ezen kívül a Bakonyerdő, a Verga, az egyetem és több önkormányzat is küldött önkénteseket. A kormánymegbízott szólt arról, hogy a legtöbb helyszínen a homokzsákok töltésében, a gátak állékonyságának növelésében vettek részt, de például a Tolna megyei Pörbölynél a gátakon láttak el járőrszolgálatot 12 órás váltásban.

Több önkormányzat pénzbeli adománnyal is segített, például Tapolca egy millió, Litér 220, Alsóörs 150, Tihany 100, Herend 90, Vanyola pedig 60 ezer forinttal, míg Nemesgörzsöny és Balatonkenese étellel – sorolta. A 153 veszprémi hivatásos tűzoltó mellett kővágóörsi és zalahalápi önkéntes tűzoltók is részt vettek a munkálatokban, míg az ár levonulása után például Berhidáról ment csoport segíteni a homokzsákok elszállításához.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy az ismertetett adatok nem teljes körűek, mert nem mindenkitől tudtak információt szerezni, illetve sokan vettek részt önkéntesként, magánszervezésben az árvízi védekezésben. A kormánymegbízott saját és Lasztovicza Jenő, a megyei önkormányzat elnökének nevében megköszönte mindazoknak a segítséget, akik részt vettek bármilyen formában az árvízi védekezésben, vagy adománnyal támogatta.

– Az ellátás kifogástalan, a helyiek pedig nagyon segítőkészek és kedvesek voltak volt – mondta Kovács Zoltán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!