Hírek

2013.06.29. 19:03

Szigorúbb szabályok, súlyosabb bűncselekmények

Veszprém - Életbe lépett a korábbinál több tekintetben szigorúbb büntető törvénykönyv (Btk.), néhány bűncselekményeknél 12 évre szállítja le a büntethetőség korhatárát, szigorodtak egyes büntetési tételek.

Halmos György

Az új Btk. alapján a büntethetőség korhatára általánosságban továbbra is 14 év lesz, de az emberölést, életveszélyt vagy halált okozó testi sértést, rablást, illetve kifosztást elkövető, 12. évüket betöltő gyermekek is büntethetők lesznek, ha megfelelő belátási képességgel rendelkeznek. Legsúlyosabb büntetésük 1-től 4 évig tartó javítóintézeti nevelés lehet. Az életfogytig tartó szabadságvesztésnél is 20 helyett legkorábban 25 év elteltével nyílik lehetőség feltételes szabadságra helyezésre. Új büntetési nemek is megjelentek: a jóvátételi munka, az elzárás, vagy például a sportrendezvényektől eltiltás.

Szigorúbb büntetés vár a hivatalos személyek vagy közfeladatot ellátók elleni erőszak elkövetőire. A kábítószer-fogyasztás önálló bűncselekmény, két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Megszűntek a drogfüggőkre vonatkozó enyhébb szabályok, szigorodik az ittas vezetés szabályozása is. Emberölésnél, testi sértésnél, rablásnál, csalásnál, sikkasztásnál minősített esetnek számít majd, ha a sértett idős vagy fogyatékkal élő.

A jelenleginél szélesebb lesz a jogos védelem lehetősége, ilyen esetnek számít például, ha valakit éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan támadnak meg. Valamint, ha valakinek a lakásába éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan törnek be, továbbá, ha kertjébe fegyveresen hatolnak be. A támadás elhárításáért nem csak akkor jár majd büntetlenség, ha fennállt a személy elleni támadás veszélye, a jogalkotó szerint ugyanis egy fegyveres észlelésekor nem várható el a védekezőtől, hogy meggyőződjön róla, a behatoló mi célból tart magánál fegyvert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!