Hírek

2013.07.10. 19:27

Elégedett volt a nemzetközi zsűri Csopakkal

Csopak - A zsűri tagjai nagyon pozitív tapasztalatokat szereztek a községben - tájékoztatta a sajtót szerdán Inka Truxová, a Virágos Falvak és Városok (Entente Florale) európai versenyének zsűrielnöke.

Győrffy Árpád

A cseh tájépítész azután válaszolt az újságírók, tévések kérdéseire, hogy a helyi önkormányzat és civil szervezetek képviselőivel megbeszélést tartottak. Mivel erről kizárták a nyilvánosságot, csak a két évvel korábbi paloznaki és füredi hasonló fórum közvetlen tapasztalatai alapján következtethettünk arra, hogy itt mondták el a helyieknek, mivel voltak elégedettek, mi az, ami esetleg nem nyerte el a tetszésüket.

Inka Truxová (jobbról) egy arany plakettet adott át Ambrus Tibor polgármesternek a zsűri látogatásának emlékére (Fotó: Győrffy Árpád)

- Mindenhol találunk problémákat, de mi elsősorban arra szeretnénk koncentrálni, hogy olyan javaslatokat tegyünk a polgármestereknek és helyi képviselőknek, amelyeket a korábbi látogatások során már tapasztalatként éltünk meg - válaszolta kérdésünkre a megbeszélés után Inka Truxová.

Elmondta azt is, hogy Csopakon járva a szőlőtermesztés, a mandulafák és az egynyári növények telepítése, a strand kialakítása és a közterületek gondozása alapján nagyon pozitív kép alakult ki bennük.

A Entente Florale 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 55 millió lakosát fogja át. Magyarország 1994-ben kapcsolódott be a nemzetközi versenybe, a legelsők között szerepelt Szigliget. Az elmúlt két évtizedben közel húsz városunk és hasonló számú községünk mérette meg magát a nemzetközi zsűrivel. 1997-ben Siófok, 2003-ben Géderlak, 2004-ben Kaposvár, 2006-ban Nagyatád, 2007-ben Eger, 2011-ben pedig Balatonfüred arany fokozatot kapott. A mintegy 10 hazai ezüstérem egyikét Paloznak szerezte meg ugyancsak 2011-ben.

Inka Truxová a helyiek képviselőinek tartott tájékoztató sajtó számára is nyitott köszöntőjén

A zsűriben a versenyben résztvevő 12 ország képviselői kapnak helyet, de a vizsgált ország delegátusai nem vesznek részt a saját településeik minősítésében. Az idén teljesen hiányoznak a bírálók közül Horvátország és Franciaország képviselői, így Csopakon sem voltak jelen. A párhuzamosan működő zsűrik az összes versenyben lévő település bejárása után alakítják ki a végeredményt, amit az idén szeptember 27-én hirdetnek ki Belgiumban. Csopak mellett az idén a tavalyi másik győztes Hévíz képviseli hazánkat a versenyben. A város egy alkalommal már ezüst diplomát szerzett az európai megmérettetésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!