Hírek

2013.07.09. 15:56

Felgyorsult az ítélkezési munka

Kihelyezett ülést tartott kedden az Országos Bírói Tanács (OBT) a Veszprémi Törvényszéken, ahol elfogadták az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének tavalyi évről szóló beszámolóját.

Halmos György

Dr. Fazekas Sándor, az OBT elnöke a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: számos „sokfrontos” változásról beszélhetünk a magyar igazságszolgáltatásban, ezeket teljes körűen bemutatta dr. Handó Tünde, az OBH elnöke. Elhangzott: a tavalyi nagy változások ellenére több területen előrelépés történt, érzékelhető lesz a polgárok számára, hogy gyorsabbak lesznek a bírósági eljárások.

Egyhangúlag elfogadta az Országos Bírói Tanács (OBT) a Veszprémi Törvényszéken tartott keddi kihelyezett ülésén az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének tavalyi évről szóló beszámolóját.

Többek között erről beszélt dr. Fazekas Sándor, az OBT soros elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatón. Elmondta, hogy az ülésén többek között szó esett a magyar igazságszolgáltatás átalakításának, korszerűsítésének eddig eltelt egy éves folyamatáról, azokról a stratégiai lépésekről, amelyeket megtettek. Legfontosabbnak nevezte a statisztikai rendszer átlakatásának folyamatát.

Az új adatszolgáltatási rend kialakításának célja, hogy biztosítsa a munkateher arányos elosztását. Nagyon fontos a racionális létszámgazdálkodás kialakítása, az éves program során az OBH elnöke hangsúlyt fektetett arra, hogy a bírói és titkári foglalkoztatás arányai megváltozzanak – tette hozzá.

 

Dr. Handó Tünde, dr. Fazekas Sándor és dr. Szent-Gály Edit (Fotó: Penovác Károly)



Dr. Fazekas Sándor beszélt arról is, hogy az OBT megerősítette korábbi állásfoglalását, miszerint nem támogatja az együttfoglalkoztatást, vagyis azt, amikor hozzátartozók ugyanazon a bírósági szervezeten dolgoznak egyikük beosztottként.

– A bírósági hivatalt és a bírósági szervezetet is a teljes átláthatóság jellemzi – hangsúlyozta dr. Handó Tünde, az OBH elnöke. A sajtó és a bíróságok kapcsolatáról elmondta, hogy helyi szinten együttműködési megállapodások születtek, ugyanakkor készülőben van a bírósági adatkezelési törvény, várhatóan az egyeztetések után, az év végig elkészül a szövegszerű változat.

 



Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az OBT ülésén felmerült az ügyek időszerűsége, éppen az ügyvédi kamara elnöke hangsúlyozta, hogy az igazságszolgáltatás hatékonysága során ne csak az időszerűséget vegyék figyelembe, az ítélkezésnek megalapozottnak és magas szakmai színvonalúnak kell lennie. A tavalyi nagy változások ellenére több területen előrelépés történt, érzékelhető lesz a polgárok számára, hogy gyorsabbak lesznek a bírósági eljárások.

A Szilvásy-ítélet kapcsán Gyurcsány Ferenctől elhangzó, bírókat érintő kritika kapcsán az OBH elnöke azt mondta: az igazságszolgáltatás független, a bírák erősek, felkészültek az éles véleményekre, olykor verbális támadásokra. Ez nem befolyásolhatja a bírákat az ítélkezési munkájukban.

Az OBT 2012 márciusa óta működő szervezet, a tizenöt tagú bírói testület ülésén tanácskozási joggal vesz részt az OBH elnöke, a Legfőbb Ügyész, a Magyar Ügyvédi Kamara, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Magyar Bírói Egyesület és az Országos Közjegyzői Kamara képviselője.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!