Hírek

2013.07.29. 12:29

Készülni kell a hőségre

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség a hőségre tekintettel felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a munkavállalók egészségének, biztonságának védelme érdekében a szükséges munkaszervezési intézkedések megtételére.

Tremmer Tamás

A nagy meleg káros hatásai napszúrást, hőség okozta ájulást, hőkimerülést, hőgutát okozhatnak, de másodlagosan hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is.

Elsősorban szabadtéren, tűző napon fizikai munkát végzők esetében merül fel a nagy meleg káros hatásai elleni fokozott védekezés szükségessége. Ilyen esetekben munkaszervezéssel kell biztosítani a rendszeres pihenőidőt, amit lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülő alkalmatossággal ellátott körülmények között töltsenek el a dolgozók. A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadékveszteség pótlására hűtött ivóvizet kell biztosítani.

A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó baleset-veszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell.  A hőség szempontjából kritikusnak tekinthető időszakban (11-15 óra között) a balesetveszélyes és a magasban végzett munkáknál fokozott körültekintéssel kell eljárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!