Hírek

2013.07.08. 13:13

Kollár Kálmánra emlékeztek

Kollár Kálmán halálának első évfordulóján koncerttel emlékezett egykori karnagyára a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság.

Balla Emőke

Egy évvel ezelőtt, július 7-én nyolcvan éves korában halt meg Kollár Kálmán karnagy, zenepedagógus, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság szakmai és művészeti vezetője. Hátrahagyta emlékét, munkásságát, a betegágyán elhangzó mondatot: Drágáim, maradjatok együtt, ne hagyjátok abba az elkezdett gyönyörű munkát.

 



A kórus tavaly szeptemberben Vinczeffy Adrienne karnaggyal elkezdte és folytatta a munkát. Kollár Kálmán halálának egy éves évfordulóján a Szent Mihály bazilikában szentmisével egybekötött emlékkoncertet szerveztek. A kórustagok olyan műveket válogattak, melyek karnagyuk kedvencei közé tartoztak. Elhangzott többek között Kodály Esti dala és Szép könyörgése.

Kollár Kálmán élete egyik fő művének tartotta a zeneszerző születésének 120. évfordulójára készített vegyes kari kötet felvételeit tartalmazó dupla CD-t, valamint a hozzá tartozó tanulmánykötetet, mely a karnagy elemzéseit, az egyes művek keletkezésének történetiségét tartalmazza.

 

Kollár Kálmán kedvenc műveivel emlékezett az egy évvel ezelőtt elhunyt karnagyára a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság (Fotó: Gáspár Gábor)



Az első romantikus szerző, Franz Schubert Ave Maria imája sem maradhatott el; Kollár Kálmán életrehívója és húsz éven át házigazdája volt a Veszprémi Romantikus Kóruszenei Fesztiválnak. Bár soha nem akart specialistája lenni egyetlen zenei korszaknak sem, a romantikus zene közel állt szellemiségéhez és lelkiségéhez.

A koncert elején a kórustagok elhelyeztek egy-egy szál rózsát Kollár Kálmán fényképe előtt, a végén pedig Bárdos Lajos Libera me Ments meg engem, Uram az örök haláltól című műve hangzott el. A szentmisén dr. Márfi Gyula érsek a tanítványok kiküldése alapján beszélt arról, hogy valamennyien küldöttek, kiválasztottak vagyunk. Isten kiválaszt bennünket, az eredménynek nem az emberi képességek a garanciája, hanem az Ő kegyelme.





Imádságban Nagy Károly kanonok emlékezett Kollár Kálmánra, könyörgött azért, hogy a magyar nép vallásos énekeiben, kultúrájában tovább éljen. A koncert után a kórustagok a ferences templomban elhelyezett emléktáblánál emlékeztek.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!