Hírek

2013.07.01. 14:32

Közösen az óvodáért

A városokban sokkal nehezebb a szülőket rávenni a szocializmust eszünkbe juttató társadalmi munkára, mint vidéken. Jó példa erre a nagyvázsonyi Mesevár óvoda és bölcsőde, ahol a közösségi összefogás szép példáival találkoztunk.

Mátételki András

Követendő a gyermekintézmény több éves törekvése, miszerint kitartó munkával sikereket lehet elérni különböző pályázatokon. Noha az óvoda fejlesztésére már tavaly elnyertek hétmillió forintot, a pedagógusok továbbképzése tavasszal kezdődött meg, s egy éven át tart. Ebből a pénzből rövidesen vásárolnak több udvari játékot, vettek a termekbe bútorokat, s majd a csoportok elmehetnek a veszprémi állatkertbe.

A vázsonyi óvoda épületének korszerűsítése nagyrészt a szülőknek is köszönhető. Három évvel ezelőtt egy helyi vállalkozó – akinek édesanyja az egyik dajka volt a kicsik között – szerzett ingyen tetőcserepet, az apukák pedig három hévégén a keze alá dolgoztak. Az anyag, valamint az elvégzett munka értéke csaknem 5,5 millió forint volt. Tavalyelőtt pályázati forrásból és az önkormányzat nyújtotta önrészből (3,7 millió forint) kicserélték a fűtésrendszert, ami 15 millió forintba került.

 

Stáhl Györgyné, Hajni szívesen vesz részt az udvari foglalkozásokon, ha irodai munkája engedi (Fotó: Mátételki András)



Abban az évben beépítették a tetőteret, megint csak jelentős társadalmi munkával, az új épületrészben egy nagytermet alakítottak ki: testnevelési órákat és néptánc foglalkozásokat tartanak ott. Az elmúlt év sikerei közé tartozik, hogy hatodik nekifutásra, az önkormányzatnál dolgozó Henn Zsolt műszaki vezető segítségével, végre nyertek a Várépítő Alapítványtól (építőipari cégek hozták létre) közel félmillió forintot, amiből az épület egyharmadát kívülről leszigetelték. Ezúttal is a szülők segítettek, akik 920 ezer forint értékű munkát végeztek.

– Sokat köszönhet az intézményünk az áldozatvállaló szülőknek, akiknek közel a 60 százaléka bármikor készségesen segít, ha munkáról van szó – mondja Stáhl Györgyné, Hajni, aki 33 évvel ezelőtt került erre a pályára. A Mesevárban 1984 óta dolgozik, 15 éve áll az intézmény élén.

– Van egy alapítványunk, ahonnan eszközök, játékok vásárlására kapunk pénzt, illetve a kirándulásaink egy részét is fizetik. Az összefogásunkra jellemző, hogy már tíz éve gyűjtjük a szülőkkel az udvarban lévő kilenc diófa termését, amelyet együtt megpucolunk, majd eladjuk. Évente ez 30 ezer forint bevételt hozott a konyhára, de sajnos az utóbbi esztendőkben gyenge a termés. Nyilván a gyermekekért végzett közös munka is hozzájárult ahhoz, hogy nagyon jó a kapcsolat az óvónők és a szülők között.

Partnerként kezeljük egymást, kölcsönös a bizalom. Túl azon, hogy évente háromszor tartunk szülői értekezletet, bennünket bármikor megkereshetnek, ha nevelési gondjaik vannak, vagy csak tájékoztatnak bennünket arról, ha bármilyen változás történt a családban, ami várhatóan érezhető lesz gyermekük magatartásán. Mi kezdeményezzük a szülőkkel való találkozást, ha bármelyik kicsi a szokásostól eltérően viselkedik. Ekkor egy őszinte beszélgetés keretében feltárjuk a gondokat, s együtt megtaláljuk a megoldást.

 

 

 

Kétszer elnyerték a Zöld óvoda címet

Stáhl Györgyné büszkén említi meg, hogy már két alkalommal, 2009-ben és 2012-ben elnyerték a Zöld óvoda címet, amelyet a környezetvédelem terén nyújtott nevelésükkel érdemelt ki az intézmény. Egy más szemléletű generációt kívánnak felnevelni, ezért különös figyelmet fordítanak az óvodában az egészséges táplálkozásra is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!