Hírek

2013.07.21. 16:02

Miért százat, inkább ezret

Petőfi sorai jutottak eszembe, amikor olvastam, miszerint a rendőrség idén 165, jövőre további 300 sebességmérőt állít üzembe.

Halmos György

Száz traffipaxot, „ezeret”. A kamerákkal a szabálytalan sávváltást, a tiloson való áthajtást, vagy a biztonsági öv használatának elmulasztását is dokumentálni lehet. A szakemberek azt mondanák, a közlekedésbiztonsági helyzet indokolja. Csakhogy a rendőrség adatai ennek ellentmondanak, az első félévben a közúti balesetek, az elhunyt személyek és az ittasan okozott balesetek száma tovább csökkent.

Az állam egyébként több szempontból is jól jár, a rohamtempójú traffipaxosítással: egyrészt javul a közlekedésbiztonság, elvileg, másrészt, aki átutalással fizeti a büntetést, annak még tranzakciós adót is kell fizetni. Erre mondta egyik ismerősöm: úgy kell vezetni, hogy ne büntessenek meg. Csakhogy az 1975 óta hatályos, negyvenszer módosított KRESZ-nek sokszor nehéz megfelelni, vagy elég, ha „elfelejtik” bevenni a 30-as táblát. Jut eszembe, megalakult a KRESZ átalakításával kapcsolatos parlamenti munkacsoport is. Célja, hogy kidolgozzanak egy „új, széles körű társadalmi egyetértésen nyugvó, életszerűbb és betarthatóbb KRESZ-t”. Talán ezzel kellett volna kezdeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!