Hírek

2013.07.30. 16:25

Nagy-Somló letta soros elnökük

A felállított szabályok szerint a Balatoni bérrégió hat borvidékének elnökei másfél évig irányítják a munkát, aztán a névsorban következőnek adják.

Varga Ibolya

Varga Zoltán, az átadó, Balatonfüred - Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanácsa elnöke visszatekintve a soros elnöki tevékenységre a legfontosabbnak azt tartja, hogy tavaly december 6-án megtartották az első olyan borbírálatot, melyen a Balatoni borrégió termékei vehettek részt. 

A bírák csak olyan szakemberek lehetnek, akik eredményes borbírói vizsgát tettek. Örvendetes, hogy egyre több fiatal borász vesz részt a munkában. Országos szinten is változik majd a borbírálat. Ennek részként a közelmúltban újjáalakult az Országos Borszakértő Bizottság, melynek régiónkból a balatonfüredi Koczor Dóra lett tagja. 

A helyi borbírálatokról megtudtuk, hogy méltányos árat számítanak fel értük és Budapestre is szállítják a mintákat, ahol az analitikai munkát végzik el. Ha valakinek a borát nem találják elég jónak ahhoz, hogy forgalomba lehessen hozni, ugyanazt a tételt egyszer ingyenesen megvizsgálják a helyi bizottságban.

 

Varga Zoltán Balatonfüred-Csopak elnöke Bogdán József somlói elnöknek adja át a tisztséget, mellettük Somogyi Lajos hegybíró (Fotó: Penovác Károly)



A Balatoni borrégió borbíráló bizottságának munkáját részletesen Kulka Gábor, a bizottság titkára ismertette. Július 25-ig tizenhatszor bírálták a borokat, összesen 807 mintát. A legkevesebb, négy mintát idén június 10-én elemezték, a legtöbbet, százkettőt ugyancsak idén április 4-én. Összesen százkilencvennégy termelő küldte be a bormintáit, melyek több mint huszonnyolcezer hektoliternyi bortermést képviseltek. 

Egy termelő átlagosan 145 hektoliter bort vizsgáltatott meg. Összesen negyvenkilenc fajtát képviseltek a borok. A bizottság összesen ötvennyolc mintát, 7,2 százalékot utasított el eddig. Bogdán József, Nagy-Somló Borvidéki Hegyközségi Tanácsa elnöke megköszönte az előző elnökség munkáját és ígéretet tett arra, hogy a borminősítéseket az eddig kialakított gyakorlat szerint folytatják, lesznek bemutató elemzések és a közeljövőben a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben borminősítői tanfolyamot indítanak. 





Azt ígérte, hogy a következő másfél évben a bormarketingre fordítanak lényegesen nagyobb figyelmet, mint amennyi eddig jutott a területre. A munkában felhasználják a kutatóintézetben készített marketingterveket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!