Hírek

2013.07.02. 18:17

Nem érdemes buherálni a villanyórát

Évente tízmilliárdos nagyságrendű összeggel károsítják meg az áramtolvajok az E.On-t.

Varga Ibolya

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint a szabálytalan áramvételezés inkább a vállalkozásokra jellemző, bár gyakori, hogy ügyes emberek magánszemélyeknek is felajánlják: tudnának valamit tenni az áramszámla mérséklésért - tudtuk meg Egyházi Nikolettától, az E-On szóvivőjétől.

Nem érdemes próbálkozni, a szolgáltató 2008 óta jegyzőkönyvet vezet az összes mérőkészülékéről és rendszeresen ellenőrzik, hogy történt-e olyan változás, ami arra utal, hogy megpróbálták befolyásolni a mérést. Ellenőreik folyamatosan járják az országot és a számlafizető jelenlétében vizsgálják meg a villanyórákat. Ha szabálytalanságot észlelnek, az órát leszerelik és szakértő vizsgálja meg.

 



A Balaton partján több szerelőpáros ellenőrizte az órákat (Fotó: Orosz Péter)

 



A tapasztalatok szerint a célzott ellenőrzések mintegy húsz százaléka tár fel szabálytalanságot - tudtuk meg Csiszár Zoltántól, az E.On energiaellenőrzési osztályvezetőjétől. Balatonfüreden az egyik vállalkozónál hiányzott néhány pecsétzár, közhasználatú nevén plomba. Ezt a villanyórát 2008-ban szerelték fel, azóta többször ellenőrizték.

A plombák hiánya arra is utalhat, hogy szabálytanul, a mérőóra előtt vételeztek áramot. Ezt csak feltételezik, hiszen nem volt olyan szerencséjük, hogy éppen kilógott volna egy oda nem illő vezeték az órából. A plombák hiánya miatt a jogszabályok szerint azonban már kötbért kell fizetni. Ami hasonló esetben, mint most, amikor három plomba hiányzott, magánszemélynél mintegy ötvenezer, vállalkozásnál négyszázezer forint körüli kötbér kiszabását jelenti. Ez az összeg csak nőhet a vizsgálat után.

A keddi füredi ellenőrzések szerint a szállásadók betartják a szabályokat, nem találtak náluk hibát. Gyakori szabálytalanság még, hogy erős mágnessel akadályozzák meg , hogy a ténylegesen elfogyasztott árammennyiséget mérje az óra. Ez durva beavatkozás, amikor eltávolítják a mágnest, olyan gyorsan pörög az óra, hogy a fogyasztó az azonnali cseréjét kéri. A szolgáltató már minden trükköt jól ismer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!