Hírek

2013.07.24. 15:37

Regnumosok a szentjakabfai parkerdőben

Szentjakabfa - Az idén már negyedik alkalommal vették birtokba a község határában lévő parkerdőt a Regnum Marianum mozgalomhoz tartozó fiatalok a múlt héten.

Győrffy Árpád

A mintegy százhúsz 15-16 éves diák többsége a fővárosból és környékéről érkezett, egy csapat jött Sopronból.

A mozgalom sok dologban hasonlít a cserkészethez, de független attól - tudtuk meg Aba Júlia táborvezetőtől, aki civilben orvosként dolgozik és Elek László jezsuita szerzetestől, aki felnőtt segítőként vesz részt a táborban.

Mint elmondták, elsősorban Budapesten és környékén vannak csoportjaik. Alapvetően az ifjúság nevelésével foglalkoznak. A 10-15 fős csoportok tagjainak életkora az óvodástól, kisiskolástól a felnőttig terjed. Egy-egy csoportot hasonló korú fiatalok alkotnak. Év közben hetente találkoznak, nyaranta pedig közös táborba mennek.

Kálnai Péter (balról), Kemény Botond, Gallai Tamás, Reményi Márton és Haraszti Bendegúz az utat javítja (Fotó: Győrffy Árpád)

- A célunk, hogy miközben jól érezzük magunkat, közösséget alkotva közelebb kerüljünk egymáshoz. Ezt szolgálják a sportmérkőzések, amik összeszoktatják a csapatokat. Kirándulni megyünk, külső előadókat, érdekes embereket hívunk. De a közösség erősödését segíti a közös munka is. Van, aki az utat murvázza, mások Óbudaváron bokrokat irtanak - mesélték.

A táborhelyet nagyon szeretik, mert egyszerre biztosít természetes, mondhatni nomád környezetet a sátorozáshoz, ugyanakkor megvannak az alapvető technikai, higiéniai feltételek, mint például az elektromos áram, a fedett hely, a víz a mosakodáshoz, fürdéshez és a megfelelő illemhelyek.

Nagyon elégedettek az önkormányzat hozzáállásával. Különösen Steixner László polgármester segítségével, aki ha kell, vizet hoz, ha kell, zöldséget vagy más bevásárolni  valót. A baráti nagyságú bérleti díj mellett munkával próbálják meghálálni a jó helyet a községnek. Most éppen ennek részeként javítják a fiúk a parkerdőbe vezető utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!