Hírek

2013.07.24. 13:25

Szennyvizes kérdés, válasszal - miért a nagy árkülönbség?

Veszprém - Miért aránytalanul nagy a különbség a szennyvízkezelési díjak között a Balaton-környéki településeken, kérdezte Pál Béla MSZP-s országgyűlési képviselő dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztertől.

Szijártó János

A júniusban benyújtott írásbeli kérdésben a képviselő kifejtette, hogy jelentős - akár többszörös - eltérés mutatkozik a nem közművel összegyűjtött (szippantott) szennyvíz és a vezetékes szennyvízcsatornán összegyűjtött szennyvíz kezelései díja között.

A miniszter válaszában kifejtette, a kormány eltökélt abban, hogy a családok közműdíj-fizetési terheit mérsékelje. A vízi közmű szolgáltatás és a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz díjával kapcsolatban leírta, hogy az vegyes árszabályzási rendszerben alakult ki. A szolgáltatás díját 2011 decemberéig az állami tulajdonú vízi közművel ellátott településeken a vízgazdálkodásért felelős miniszter, az önkormányzati tulajdonú víziközművel ellátott településeken pedig az önkormányzat állapította meg. Ezen kívül a jogszabályban meghatározott díjakat az állami díjtámogatási rendszer is befolyásolta. Ez az árszabályozási rendszer magában hordozta az akár többszörös díjeltérés lehetőségét is.

A szippantott szennyvíz díját ma is az önkormányzatok állapítják meg, azonban a rezsicsökkentésre vonatkozó törvény júliustól felső díjkorlátot rögzített, illetve a díjtételek 10 százalékos csökkentését is előírta. Az aránytalanul nagy különbség felszámolásában az önkormányzati árhatóságnak lehet jelentős szerepe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!