Hírek

2013.07.24. 15:28

Szócska Miklós: a kórházak államosításának számos eredménye van

Balatonkenese – A kormányzati ciklusban folyamatosan nőtt az egészségügyre fordított pénz – ezt a szakterület első embere, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára mondta el a Naplónak.

Varga Domokos Péter

Szócska Miklóssal Balatonkenesén készítettünk interjút, mikor a balatoni strandokon jelenleg is zajló egészségügyi szűrőprogramról tájékoztatta a nyilvánosságot.

- Honnan teremtették elő a szükséges forrásokat?

- Ebben az évben például az egészségügyi közkiadásokat növelte a népegészségügyi termékadó, valamint a dohány- és az alkoholtermékek jövedéki adójának emeléséből származó bevétel.  Idén a költségvetésen belül is növekedett az egészségügyre fordítható összeg.

Szócska Miklós: "Megoldottuk az uniós programok befejezéséhez szükséges források biztosítását" (Fotó: Gáspár Gábor)

- Mik az eddigi tapasztalatai a kórházak állami tulajdonba kerülésének?

- Az átvétel felszínre hozott több problémát is, ezeknek egy részét kezeljük, van, amit a későbbiekben kell kezelnünk. Az bizonyos, hogy segíti a kapacitásgazdálkodást, egységesen tudjuk szervezni az ellátásokat, és most alakítjuk ki egy nemzeti egészségügyi szolgálat elemeit. Megoldottuk az uniós programok befejezéséhez szükséges források biztosítását, tisztán látjuk az adósságállományt. Az átvételnek számos eredménye van, a munkát tovább kell folytatni, ez nem egyéves program. Egyébként még nincs is vége, most, augusztus 1-jével vesszük át az utolsó három kórházat.

- Lezárult-e a rezidensügy a legutóbbi, bruttó 65 ezer forintos béremeléssel?

- A legfrissebb migrációs adatokból az tűnik ki, hogy 100-al kevesebb orvos kért külföldi munkavállalásra engedélyt, mint korábban. Ezen belül is látszik, hogy a szakvizsga nélküli orvosok – tehát a rezidensek – aránya még jobban csökkent. Ez egy nagyon erőteljes pozitív tendencia.

- Neuralgikus pont még a háziorvosi terület, nem csak a finanszírozás miatt.

- A háziorvosok a béremelésen kívül az elmúlt években tízmilliárdos többletforráshoz jutottak. Tavaly 14 százalékos finanszírozási emelést tudtunk adni számukra, idén is félretettünk erre a célra egy akkora összeget, amelyből körülbelül 10 százalékos emelést kaphatnak. De az alapellátásban még meg kell állapodnunk olyan szakmai programokban, amelyeket együtt kell kezelnünk. Ez még hátra van, de egy-két hónapon belül sor kerül rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!