Hírek

2013.07.22. 17:41

Veszprém megye legszebb kertjei (7.) - Története van a növényeknek

Gondozója későn ébredő kertnek nevezi birodalmát, mert kicsit magasan van és beárnyékolja az erdő.

Varga Ibolya

Ágh Magdolna minden lényben, állatban és növényben is tiszteli az életet. A kapuban vele együtt fogad az állatmenhelyről nyolc évvel ezelőtt kiválasztott kutyája, mely egy pillanatig sem vette le rólam a szemét, míg gazdájával beszélgettem. Vigyázott rá. Magdolna már nyugdíjas, a klub egyik lelke, csodálatosan süt, szívesen ad tanácsokat például a kertgondozásról és segít a meghívott előadók kiválasztásában.

A kert hatalmas, 2700 négyzetméter, nagyszülői, szülői örökség. Régen funkcionáltak a gazdasági épületek is kapirgáltak baromfik, zömmel a konyhai maradékon felnőtt egy disznó is, de ma már a komposztládában végzi és a legtávolabbi sarokban az erdőből ősszel idezúduló hatalmas mennyiségű levelet is szerves trágyává alakítja át a kert gazdája. A növényeknek mindig szükségük van a talajerőpótlásra. Zömmel bio módszereket használ, csak tavasszal végeztet el egy alapos lemosó permetezést réz- és kéntartalmú szerrel. Különben a madaraknak kell megoldaniuk a növényvédelmet. Hálából be is költöznek a kertbe, az öreg, legalább hatvan éves, de még mindig termőképes almafák némelyikében odvak alakultak ki. Az egyik odúból halljuk, hogy cinkefiókák követelik az etetést. A területen rendszeresen előfordulnak a vakondok, a borzok, a sünök és az erdei siklók.

Ágh Magdolna kertjét erdő övezi, sok benne az örökzöld, a fenyő, az évelő növény és a lágyszárúak mind őshonosak (Fotó: Penovác Károly)

A gyep nem szabályos, hanem amolyan aljnövény, melyben a fűféléken kívül más, itt honos növények láthatók. Magdolna szabódik miatta, pedig mostanában a kertészek is azt javasolják, hogy a fűfélékről térjünk át a pillangósokra, ezek is szép zöld felületet adnak, mutatósak és még a talajnak is kedveznek. A kert gyümölcsös volt, régi alma- és körtefajták teremnek itt. Amikor már menthetetlenek, akkor dísznövények kerülnek a helyükre. Az egyik zugban egy félszáz éves szelídgesztenye a meghatározó.

Ágh Magdolna elmondja: ráérzett, hogy a fa közelébe kell ültetnie a rododendronokat, mert amúgy a talaj nem kedvez nekik, de valahol olvasta, hogy a szelídgesztenye közelében nagyon jól érzik magukat. Neki ebből a csodás növényből több tucatnyi van. Sokféle fenyőt és cédrust is gondoz. Öt év vel ezelőtt ültetett el egy mamutfenyőt, a bátyja azt mondta neki, hogy nem fogja meglátni a növekedését, de úgy magasodik, mintha húznák. Az erdő mellett van egy rókagomba-telep rendszeresen betakarítja a termést. Középtájon egy jázminbokort látok, melyről megtudom, hogy elődje 1905-ben, a nagymamája esküvője idején virágzott, azóta bárhova is költözött a család, vitt belőle magával pár gyökeres vesszőt. A háztól nem messze egy vérbükk él, mely most is gyönyörű, de ősszel, amikor pirosra színeződnek a levelei, még szebb. Egynyári virág nincs itt, csak az, ami vadon nő.

Ebben az évben harmadszor hirdettük meg a szép kertek versenyét. Felhívásunkra negyvennyolcan küldtek be fényképeket a környezetükről. Csizmazia Szilveszter balatonfüredi kertészmérnökkel választottuk ki a tíz legszebb kertet, melyeket augusztus közepéig lapunknak ezen az oldalán mutatunk be keddenként. Amikor már mindet látták olvasóink, egy összefoglalót készítünk a kertekről, melynek alján szavazószelvény is lesz. Ezzel és az online kiadásunkon lehet majd szavazni arra, hogy ki nyerje el az idei év legszebb kertje címet és a vele járó táblát, és az ajándékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!