Hírek

2013.08.04. 17:07

Bélyegeken a Balaton csodái

Tihany - Az apátsági galéria egyik közelmúltban nyílt kiállításán érdekes eszközzel, a bélyegekkel mutatják be a Balatont és értékeit.

Győrffy Árpád

Balatont álmodom...- a magyar tenger a filatéliában című anyagot a Magyar Posta Zrt. szakemberei gyűjtötték egybe, hogy minden lehetséges oldalról, szempontból képet adjanak erről a vidékről.

Mint a kiállítást a látogatóknak ajánló Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója elmondta, 1896-ban jelent meg az a képeslevelezőlap sorozat, amelyik a millenniumhoz kapcsolódva mutatta be az akkori Magyarország szimbolikusnak tartott épületeit, tájait, meghatározónak ítélt történelmi fordulópontjainak jeleneteit. Ebben a sorozatban természetesen helyet kapott a Balaton, a Tihanyi-félsziget és a bencés apátság.

Az egyik látogató, a győri Kucska Ferenc a balatoni bélyegekkel ismerkedik a tihanyi kiállításon (Fotó: Győrffy Árpád)

A balatoni térség az elmúlt százhúsz évben kiemelt szereplője volt a magyar bélyegkiadásnak. Erről tanúskodnak azok a tablók, amik tematikusan összegyűjtve mutatják be a tóval, régióval kapcsolatos bélyegeket, bélyeggel ellátott borítékokat, bélyegzőket, bélyegző nyomatokat.

A bőséges gyűjteményből csak néhány témát emelnénk ki. A legfontosabb persze magának a tónak az ábrázolása, ami természetesen nem lehetne a fürdőzők, köztük nagyon sok gyerek, a vitorlások, hajók és a jellegzetes épületek nélkül. A felbélyegzett borítékokon ilyen, ma már meglepő mondatokkal is találkozhatunk, miszerint "Alkotmányunk biztosítja a dolgozóknak az üdüléshez és pihenéshez való jogát".

Önálló tablót kaptak a balatoni gőzhajózás beindítását, előremozdítását segítők is. Ugyancsak önállóan szerepelnek a tó és a régió természeti értékei, növényei, állatai. Megismerhetjük a térség népművészetének egyes jellemző motívumait, a Balatonhoz kötődő festőket, szobrászokat, írókat, költőket, muzsikusokat, tudósokat, színészeket is. Külön tablót vagy önálló részt kaptak olyan egyedi dolgok is, mint például az Anna-bál, a Kékszalag vitorlásverseny és természetesen a Tihanyi Bencés Apátság is. A kiállítás november közepéig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!