Hírek

2013.08.21. 17:28

Pál Béla kérdése a nyugdíjas orvosokról

Június 29-én közöltünk riportot dr. Szilágyi Imréről. A Veszprém megyei kórház szülészet-nőgyógyászati osztály főorvosának nyugdíjba vonulása kapcsán Pál Béla országgyűlési képviselő (MSZP) írásbeli kérdést nyújtott be az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterhez, Balog Zoltánhoz.

G. Takács Mária

A képviselő kiemelte, hogy dr. Szilágyi Imre negyvenéves pályafutásából huszonegy évet dolgozott Veszprémben, ahol az ország egyik legmodernebb szülészet-nőgyógyászati osztályát hozta létre. Elismert szakemberként egy éve nyugdíjasként vezette az orvoshiánnyal küzdő osztályt, de az új rendelet miatt most befejezi orvosi pályafutását, bevallása szerint „kérelmezhetném a továbbmaradást eséllyel, de ilyen múlttal a hátam mögött megalázó, hogy én kezdeményezzek, ráadásul az alkalmasságom tízsoros bizonyításával”.

Dr. Szilágyi Imre nyugdíjba vonulása előtt negyvenéves pályafutásából 21 évet dolgozott Veszprémben, az ország egyik legmodernebb szülészet-nőgyógyászati osztályát hozta létre (Fotó: archív)

Pál Béla országgyűlési képviselő szerint Szilágyi Imre nincs egyedül a véleményével, a kiváló szakemberek közül sokan így vélekednek a rendeletről. Ha nem folytathatják munkájukat, nagyon hiányoznak majd az egészségügynek és a betegeknek is, ezért a szocialista hon-atya írásbeli kérdésben kért választ arra, hogy módosítják-e az egészségügyi dolgozók nyugdíj melletti foglalkoztatásának aggályos szabályait az ágazat biztonságos működése és az ellátásra szorulók érdekében. Doncsev András, a tárca parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta: a kettős ellátás tilalma háromezer nyugdíjkorhatárt betöltött embert érint, de nem mindenki dolgozik a közszférában. A kormány eddig 1888 személy továbbfoglalkoztatását támogatta, 497 kérelmet ezután bírálnak el. Ötvennyolc esetben nemet mondtak a továbbfoglalkoztatásra. Az egészségüggyel kivételeznek, itt a dolgozók nyugdíjazásával megüresedett állások betölthetők, másrészt a nélkülözhetetlen orvosoknál, szakápolóknál indokolt a kieső jövedelem kompenzálásával a munkavállalás ösztönzése. Ezért a kettős ellátás tilalmának hatálya alá tartozó egészségügyi dolgozók jövedelmét kiegészítik, erre a munkál-tatók támogatást igényelhetnek. A jogosultságról a júliusig beérkezett igénylések alapján döntöttek. Doncsev Andrásnak a képviselői kérdésre érkezett válasza szerint biztonságos a betegellátás, ezért a jogszabályok módosítását nem látják indokoltnak.

Az egészségügyi dolgozók nyugdíj melletti foglalkoztatásának aggályos szabályait az ellátásra szorulók érdekében is módosítani kellene Pál Béla szocialista honatya szerint. Ez azért is lenne fontos, mert egyre több fiatal és középkorú orvos vállal külföldön munkát, az utánpótlás hiányának következtében az idősebb generáció viszi a vállán az egészségügyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!