Hírek

2013.08.12. 20:50

Bor, jazz és intimitás Paloznakon

Új, hosszú életű fesztivál van születőben a Balatonnál, erre lehet következtetni a hétvégén második alkalommal megrendezett Paloznaki Jazz és Bor Piknik nagy sikeréből.

Győrffy Árpád

Pénteken este közel háromszázan töltötték meg a tájház udvarát, hogy a Snétberger Ferencet és a felsőörsi zenei tehetségközpont tanulóit meghallgassák. Szombaton tovább nőtt az érdeklődés, be sem fért mindenki, hogy a felsőörsi zenészek játéka mellett a Judie Jay Quartet, Fábián Juli és a Zoohacker, valamint rendhagyó befejezésként Jamie Winchester koncertjét végighallhassa, a finom borokat megkóstolja.

A zenei műsor a délutáni órákban kiállítással, képzőművészeti programokkal egészült ki. Gyerekek és felnőttek kis üvegképeket festettek, amikből aztán sötétedés után díszletet vetítettek a tájház falára, a haranglábra és a falu más jellegzetes épületeire.

- Ezzel is azt az érzést szeretnénk kialakítani, mintha egy mesefaluban lennénk - magyarázta Homola Szabolcs, a fesztivál főszervezője, aki 2007-ben alapította meg a Homola Pincészetet a falu felett, ahol ma már 13 hektáron gazdálkodnak.

- Paloznak a Balaton egyik legszebb gyöngyszeme. Aki járt már itt, az pontosa tudja, hogy miről beszélek, aki még nem, annak ezzel a programmal is szeretnénk megmutatni. Amennyire szép a környező táj, a falu elhelyezkedése, építészeti megjelenése, ugyanúgy illeszkedik hozzá borkultúra és szerintem a színvonalas zene is. Nagy rajongója vagyok Snétberger Ferencnek. Mivel itt van a hegy másik oldalán a tehetséggondozó központja, kézenfekvő volt az ötlet, hogy a borászatot és dzsesszt összekapcsoljuk.

Nagyon tetszett az ötlet Snétberger Ferenc gitárművésznek is, szívesen vállalkozott a közreműködésre, szervezési segítségre, s ami nem kis dolog, ezzel a nevét is adta a tervhez.

- Talán tíz éve lehet, hogy az egyik franciaországi utamon egy neves borvidéken jártam, ahol Dzsessz és Bor néven rendeztek fesztivált, amin Ray Charles is részt vett egy big banddel. Amikor Homola Szabolcs megkeresett, arra gondoltam, jó lenne itt is egy olyan fesztivált rendezni, ahol nem csak a zenéről van szó, hanem a kiváló borokról is, amik szintén egyfajta kultúrát hordoznak. Nagyon örülök, hogy a gyerekekkel fel tudunk lépni. Óriási élmény nekik egy ilyen szereplés, és nagyon hasznos a fejlődésükben - mondja a Liszt-díjas gitárművész. Különösen azért is, mert megjelenhet az a sokszínűség, ami a felsőörsi központ tanulóit jellemzi.

Snétberger Ferenc (balról), Fehér Elemér és Nagy Gergő az egyik péntek esti nagy sikerű koncerten (Fotó: Győrffy Árpád)

- Az iskolánkba nagyon sokféle zenei tudással érkeznek a gyerekek. Van, aki klasszikus zenét, másik dzsesszt, dél-amerikait tanult. Ami közös mindegyiküknél, hogy a fejlődésüket általában nagyon befolyásolta az otthonról hozott zenei kultúra. Mi próbáljuk őket egy kicsit más irányba terelni, de megőrizzük a roma gyökereket is. Nagyon érdekes és izgalmas, ahogy a népzenét keverik a dzsesszel, vagy más stílusokkal. Persze ez a fesztivál nem csak a Snétberger Zenei Tehetségközpontról szólna, hanem más dzsesszzenészeket, magyarokat, talán külföldieket is várunk majd ide.

Czeglédy Ákos polgármester is úgy érzi, hogy szerencsésen összetalálkoztak a dolgok ebben az ügyben, Paloznak szépsége a borral és a dzsesszel csak még jobban kiteljesedhet. Egyetértenek mindannyian abban is, hogy a faluhoz, a környékhez egy családias, ugyanakkor nagyon színvonalas program illik.

- A falu, az önkormányzat hellyel, infrastruktúrával segíti a szervezést. A tájházon kívül más helyszínekre is vannak ötleteink, de mindenképpen csak nagyon megfontoltan szabad az esetleges bővítésről dönteni - mondja.

- Ennek nem szabad olyan kisgömböccé válni, ami csak nő, nő, mert akkor egyszer csak ez is kipukkanhat - erősítette meg a véleményét Homola Szabolcs.

 

A Paloznaki Jazz és Bor Piknik a nevében is kifejezi, hogy ez nem valami formális nagy fesztivál, hanem egy könnyed rendezvény, ami jól illeszkedik a falu hangulatához. Most egy helyszínen, a tájház udvarán tartották a programokat, de az idei fogadtatás is jelezte, hogy várhatóan bővíteni kell a helyet. De több színpad, akár több település esetén is mindenképpen meg szeretnék tartani azt a hangulatos, kicsi, romantikus jelleget és azt az intimitást, ami most érezhető volt - fogalmaztak a fesztivál szervezői.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!