Hírek

2013.08.23. 18:29

Érnek a hazai szőlők

A piacokon már megjelentek az itthon termesztett szőlők, de kapható import, főleg olasz is.

Varga Ibolya

Dr. Bakonyi László szőlőnemesítő évek óta szorgalmazza, hogy a Balaton-felvidéken több csemegeszőlőt termesszenek, hiszen ahol ennyire ideálisak a borszőlő gondozásához a feltételek, mint nálunk, ott ezzel sem lenne gond. Ráadásul a csemegeszőlőknek mindig jó a piacuk, ha alaposan átgondoltan telepítik, akkor folyamatosan tudnak szállítani. A borszőlők ezzel szemben nem mindig kelnek el, s jóval nagyobb az áringadozásuk is.

A nagyobb feldolgozók többsége maga is termeszt szőlőt, hiszen a saját területén tudja a legjobban meghatározni, hogy hányszor, mikor szüreteljenek és milyen módszereket használjanak a növény ápolásához. Ráadásul nagyon sok kiváló hazai nemesítésű szőlőnk van, régiek és újak egyaránt.

Baumgartner Tímea eladó saszlát válogat egy vásárlónak. A vevők már várták, hogy megjelenjen a piacokon a hazai szőlő (Fotó: Penovác Károly)

A szőlőnek az egészségre gyakorolt hatásaival több tudós, kutató foglalkozott, egyebek között a megyénkhez is kötődő, már a kilencven-ötödik évét taposó és szellemi frissességnek örvendő Csizmazia Darab József szőlőnemesítő. Tudomása van arról, hogy korábban Balatonfüreden is végeztek kísérleteket a szőlőnek a gyógyászatban betöltött szerepéről, de aztán ezek elkallódtak. Viszont ő maga kezdeményezte az újabb vizsgálatokat, melyeknek a Pécsi Orvostudományi Egyetem adott otthon. Itt sikerült bebizonyítaniuk, hogy a szívbetegségek gyógyítására, kordában tartására jó hatással van a rendszeres szőlőfogyasztás, különösen a kék héjú szőlőké. Azt más kutatások igazolják, hogy a vörösborokban is van több olyan anyag, melyek segítenek az egészségünk megőrzésében.

A magyar szőlőnemesítés az utóbbi évszázadokban Európában is elismert volt. A nagy nemesítőink nevét, nem túlzás, ma is jobban ismerik külföldön, mint itthon. Igen változatos a kínálat, de ezek közül csak kevés található meg a piacokon. Az utóbbi időben a szőlőnemesítők egyre inkább a legfőbb betegségeknek ellenálló fajtákat állítják elő. Ezeket nem kell permetezni, ezért attól sem kell félnünk, hogy fogyasztásukkal vegyszereket juttatunk a szerveztünkbe. Nem tudni, milyen okból, a szőlőtermesztők mégsem ezeket keresik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!