Hírek

2013.08.03. 16:47

Gombócfesztivál Balatonfűzfőn

Balatonfűzfő - Augusztus 2-3-án immár hetedik alkalommal rendezték meg az édesszájúak fesztiválját, a Gombócfesztivált, aminek helyszínét a jól megszokott módon Balatonfűzfő adta.

Kekk Sára

A Vendégváró és Gasztronómiai Egyesület (Vegasz) rendezte a mind az édes, mind a magyaros ízek kedvelőinek kedvenc ünnepét a közösségi ház előtti területen. Péntek délután négy órakor az Irinyi János Általános Iskola és AMI fúvószenekara nyitotta a kétnapos rendezvényt, melynek első napján a képi alkotások kerültek előtérbe: a Fotóművészek Szövetsége Senior csoportjának kiállítását Módos Gábor fotóművész nyitotta meg.

A rendezvényt hivatalosan 3-án, szombaton délben nyitotta meg dr. Varjú Lajos, a Vegasz elnöke és a rendezvény fővédnöke, Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere.

Az első órákban az idén is a kóstolás volt a fő program, környékbeli vendéglátóhelyek és magánszemélyek által felajánlott, finomabbnál finomabb gombócok kínálták magukat az asztalokon. Ki-ki, ízlése szerint válogathatott a hagyományos tésztával készített szilvás, barackos vagy túrós édességek, illetve a már különlegesebb szalonnás, hagymás, káposztás gömböcskék között. Az aranygombóc-díjért több különleges gombóccal is versenybe szálltak a szakácsok, az édesek között például a sültalmás illetve szilvával töltött túró-gombócot, a sós- húsos ízesítésűek között kapros-harcsás, spenótos, tejfölben vagy éppen paradicsomos szószban megforgatott íz bombákat is kóstolhattunk.

A fesztivál szombati programja a kóstoláson kívül a gyerekeknek és a szülőknek is több különleges kísérőrendezvénnyel is kedvezett. Reggel 10 órától a Pintér házaspár gyerkőc-programmal, különböző régi ügyességi játékkal felszerelkezve várták  a gyerekeket és a lelkes anyukákat és apukákat. A színpadon eközben a Marching Jazz Band örömzenélt egy keveset, majd a gyerekek legnagyobb örömére átadták a staféta botot Rudi bohócnak.

Mindeközben veterán autók és motorok gurulták át Fűzfő utcán, hiszen a Gombócfesztivál keretében idén harmadik alkalommal szervezte meg a helyi Veterán Autó és Motor Baráti Kör a Veterán Gépjárművek Találkozóját. Az ilyen összejövetelek azért is kihagyhatatlanok a gépjárművek szerelmeseinek, mert aprólékosan restaurált remekeket láthat az ember, legyen az motorkerékpár, gépkocsi, busz, vagy akár stabil motor. A csodálatos állapotú „idősödő" járművek tulajdonosai lelkesen meséltek szeretett járgányaikról, vételi állapotukról, illetve a restaurálás folyamatáról. Az autótulajdonosok sokszor még a motorházba is betekintést engedtek a legkíváncsibbaknak. Miután a találkozó résztvevői visszatértek a hagyományos felvonulásról a nézőknek több versenyen is lehetőségük volt részt venni, például kerékcsere gyorsasági versenyen, vagy különböző régi és új típusú alkatrészek felismerésében.

Délután kettőkor végre elérkezett a várva várt pillanat és átadták az Aranygombóc-díjat, melyet ezúttal 23 féle gombócból kellett kiválasztania a zsűrinek. Idén a verseny alapító tagjaitól, dr. Horváth Mónikától és Horváth Iréntől, illetve Marton Béla polgármester úrtól vehette át Zitek Ferencné, Katika néni virslis csodagombócáért.

A díj átadása után a mulatság nem ért véget, „Tróger Mókus" érkezett akrobatikus motor show-val és a Győri Nemzeti Színház művészeinek örökzöld slágereivel folytatódott a fesztivál. A sztárvendég fellépése előtt pedig a Ritmo 2003 Batacuda Band dobcsapata pörgette fel a hallgatóságot fergeteges dobshow-jával.

Nyolc órától az állandóan mosolygós és pörgős Szandi egy órás koncertjére rophatta a közönség. De ezzel még mindig nem ért véget a Gombócfesztivál, Szandi után a Hawaii zenekar foglalta el a színpadot és csapott óriási retroparty-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!