Hírek

2013.08.01. 16:46

Lakatos Antal tényleg mindenről lemondott

Mint a július 18-i számban megírtuk, lemondott a bankban betöltött minden tisztségéről Lakatos Antal. A teljes egészében magyar befektetők tulajdonában lévő és takarékszövetkezetből elsőként előre lépett Kinizsi Bank elnök-vezérigazgatója lemondott minden, a bankban betöltött tisztségéről, erősítette meg a HVG alapján több hírforrás is.

Varga Ibolya

Minden eszközükkel tiltakoznak

Az új jogszabály célja a preambulum szerint a takarékszövetkezeti ágazat átalakítása, mert a tagok tőkeellátottsága alacsony, szervezettségi és szolgáltatási szintjük nem megfelelő és félő, hogy jelenlegi formájukban nem lesznek hosszú távon működőképesek. A jogszabály szerint létrejön egy integrációs szervezet, amelynek tagjai lesznek a szövetkezeti hitelintézetek.

Működik továbbá a Takarékbank Zrt., amiben az állam már most is mintegy 40 százalékot birtokol, a többségi tulajdonrészt azonban az integrált takarékszövetkezetek mondhatják magukénak. A Takarékbank Zrt. jelenleg az ernyőbank szerepét tölti be. Ez azt jelenti, hogy önálló fiókkal nem rendelkezik, ugyanakkor a takarékszövetkezetek számára egységes termékkínálatot dolgoz ki és a szakmai segítséget nyújt.

A törvény azt is rögzíti, hogy az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez a szektorban, de azt a rendszer átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja. Az így feljavított és megerősített szektorban pozícióit megfelelő időn belül értékesíti. Demján Sándor, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnökének nyilatkozata szerint viszont a takarékszövetkezeti szektorba nem kell az a százmilliárd forint, amit az állam most bele akar tenni.

 

 

Lakatos Antal tavaly augusztus 20-án kapta meg két és fél évtizedes munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét (Fotó: Penovác Károly)



A kormány ennyivel akar beszállni a Magyar Posta. Zrt. közbeiktatásával a Takarékbankba, vagyis a nyilvántartott érték húsz százalékáért szerezne részesedést. A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 38,5 százalékot érő részvénycsomagjával együtt így az állam már többségi tulajdonos lehetne. Nem zárható ki, hogy az első intézkedésük az lesz: az OTSZ-t feloszlatják, és ezzel megszűnik az érdekképviselet – véli Demján Sándor.

Év végére már létrejöhet a közös tőkemegfelelés a takarékszövetkezeti rendszer egészének szintjén – közölte egy rádióinterjúban Vojnits Tamás, pénzügyi kormánybiztos. A kormány a megtett és tervezett lépéseket azzal indokolta, hogy a takarékszövetkezetek helyzete gyenge. Ezt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) jelentése is cáfolja, ami azt tartalmazza, hogy a takarékszövetkezeti integráció a legmagasabb minősítési kategóriába tartozik. A tőkemegfelelési mutatójuk 17 százalék a kötelező nyolc százalék felett, valamint 60 milliárd forint külön fedezetük van, és 53 milliárdnyi tőketöbblettel rendelkeznek.

Lakatos Antal, Kinizsi Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a teljes magyarországi bankszektor tendenciáival szemben tavaly is tudták növelni – egy százalékkal – a mérlegfőösszegüket, 36,7 milliárd forinttal.

A lakossági hitelállományuk is 50 százalékkal növekedett, 15, 5 milliárd forintra, és mivel betétállományuk 28,7 milliárd forintot tett ki, így kiváló hitel/betétmutatóval dicsekedhetnek. A takarékszövetkezetek betartják a törvényt, de ahol lehet, jogorvoslatot kérnek.


Egyetlen kivétel lett a Duna Takarék

A 105 takarékszövetkezet közül mindössze a Duna Takarék tudja elkerülni, hogy az állam átvegye felette az irányítást. Azt a takarékot, amelyik már beadta a bankká alakulási kérelmét, de még nem zárult le a felügyeleti eljárás, nem tereli a jövőben ernyőszervezetként működő integrációs szervezetbe az új törvény – a már bankká alakultakat azonban igen. Ilyenek például a Kinizsi Bank, a Pannon Takarékbank vagy a Széchenyi Bank.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!