Hírek

2013.08.24. 15:18

Lecsóra magyar!

Kilencedik alkalommal rendezték meg hagyományos lecsófesztivált Balatonkenesén, amelyen idén 44 csapat indult; finomabbnál finomabb nyári ételeket kóstolhatott meg a zsűri, a legérdekesebb talán a somogyi Mesztegnyőről érkezett együttes rétestésztába töltött tökös lecsója volt.

Halmos György

A szervezők a korábbi évekhez képest kissé aggódva figyelték az időjárás-jelentést, a délelőtti szemerkélő eső megnehezítette a dolgukat, de végül is az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, a csapatok bemutatkozásának idejére elállt az eső és a szél sem éledt fel. Győrfi Marianntól, a rendezvény szervezőjétől megtudtuk, hogy a fesztiválon csaknem fél tucat csapat található, amelyik kilencedik alkalommal indult el. A legtöbb csapat Balatonkeneséről nevezett, néhány a közeli településekről, a régióból, de volt Pápáról, Budapestről és a felvidéki Nagykérről, Balatonkenese testvértelepüléséről is.

A szakértő zsűriben Bene Sándor és Benke László mesterszakácsok ízlelték végig a csaknem félszáz adag ételt. A zsűri elnöke, Benke László elmondta: az értékelésénél a legfőbb szempontok között szerepelt, hogy a szalonnát ne égessék oda, az alapanyagok frissek legyenek, az elkészült étel ne ússzon „négyszer százat” a zsírban, és csak kellemesen legyen csípős. Bár a lecsó viszonylag egyszerű étel, könnyű elrontani. Figyelni kell az alapanyagok összegvágására: az igaz lecsó szálas, tűzpiros, enyhén csípős és sűrű szaftos – adta meg az ismérveket.

A fesztiválon a legfinomabb lecsót készítő három csapat mellett összetett eredményt is hirdetnek, mert az étel mellett számított a kreativitás, a színpadon előadott lecsóinduló, a különböző játékokban elért eredmény, valamint a főzőhely kialakítása. Ezen kívül díjazták a legkülönlegesebb lecsót is. A rendezvény a kulináris élvezetek mellett azoknak is szolgálat látnivalóval, akik nem rajonganak a könnyű nyári egytálételért, fellépett a Kid Rock and Roll SE, az Irigy Hónaljmirigy, este pedig lecsó-partit tartottak az Ocho-Macho zenekarral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!