Hírek

2013.08.23. 14:02

Napokon belül kezdenek az iskolarendőrök

Szeptembertől száz iskolarendőr, vagyis bűnmegelőzési tanácsadó kezdi meg munkáját az ország középiskoláiban.

Halmos György

- A tanácsadói hálózat két részből áll, egyrészt azokból, akik nyugállományból jöttek vissza erre a területre dolgozni, másrészt az aktív állományból is toboroztunk – tájékoztatott az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Németh Ágnes alezredes elmondta, hogy az iskolai bűnmegelőzési tanácsadók gyermek- és ifjúságvédelmi feladatokat látnak el többek között. A tanácsadók rendőrtisztek, mindazon jogosítvánnyal rendelkeznek, amelyekkel a más területen dolgozó rendőrök. Csaknem 200 középfokú iskolában kezdenek dolgozni a bűnmegelőzési tanácsadók, az intézmény nagysága, az ott tanulók száma nagyban befolyásolja, hogy egy rendőr hány iskolában dolgozhat majd, de háromnál többet nem vállalhatnak el – közölte az osztályvezető.

Minden megyében és a fővárosban indul a program, szeptember közepére lesz végleges, hogy mely oktatási intézményekkel köt a rendőrség együttműködési megállapodást a program lebonyolítása érdekében. Jelenleg is zajlik az a három hetes képzés, amelyen egyrészt jogi ismereteket, másrészt gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek a leendő tanácsadók, pénteken konfliktuskezelési tréninget tartottak, az azt megelőző napokon pedig a kábítószer-prevencióval, az új drogstratégiával foglalkoztak. A jövő héten a rendőrségi középiskolai tematikus programját az ELLEN-SZER-t sajátítják el annak érdekében, hogy oktathassák.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ugyanakkor úgy véli: a folyamatos iskolai rendőri jelenlét nem csökkenti a drogfogyasztást és nem javítja a közbiztonságot, ellenben a társadalmi kirekesztés és egyenlőtlenség fokozása irányába hat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!