Hírek

2013.08.25. 18:04

Varga Antal: Ezt nem!

Nem tudok azonosulni azzal a helyzettel, amibe most takarékszövetkezeti elnökként kerültem volna – adott magyarázatot Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője arra, hogy pénteken a Zirci Takarékszövetkezet közgyűlésén lemondott elnök-ügyvezető pozíciójáról, és megszüntette takarékszövetkezeti tagságát is.

Osváth Sarolta

A közgyűlés résztvevői megdöbbenve vették tudomásul a hosszú évek óta pozícióban lévő, a tagság által választott vezető döntését, aki cinikus ultimátumnak nevezte, hogy csak egyetérteni lehet az alapszabály elfogadásával, ellenkező esetben elveszik a működési engedély.

– Számomra elfogadhatatlan, ahogy a takarékszövet-kezetekkel ultimátumszerűen fogadtatják el az új alapszabályt, cinikusnak tartom azt a hozzáállást, hogy nincs más lehetőség, csak egyetérteni azzal, amit központilag megfogalmaznak. De ezen belül az elnöki pozícióra vonatkozó feltételek is elfogadhatatlanok – mondta Varga Antal, aki a Zirci Takarékszövetkezet pénteki közgyűlésén lemondott elnök-ügyvezető pozíciójáról, és megszüntette takarékszövetkezeti tagságát is.

– Alapvető ellentmondás például, hogy gyakorlatilag minden napi ügyben utasítást kaphat, ugyanakkor leírják azt is, mi az elnök kötelessége, egyebek közt az, hogy teljeskörűen és önállóan felelős mindenért a takarékszövetkezet ügyeiben. Ez nem elnöki funkció, hanem fiókvezetői szint – s engem nem erre választottak meg. Varga Antal nem zárta ki, hogy lemondását több szövetkezeti elnök is követni fogja. Varga Antal ugyanakkor nem mondott le az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetői posztjáról.

Mint a Naplónak elmondta, a múlt héten csütörtökön az OTSZ is közgyűlést tartott összesen kilencvenöt takarékszövetkezeti elnök részvételével. Itt is az volt a helyzet, hogy úgy kellett állást foglalniuk a Takarékbank új alapszabályáról, hogy meg sem kapták az alapszabályt. Ennek ellenére felhatalmazást adtak a takarékszövetkezeti vezetőknek, hogy a Takarékbank augusztus 27-i közgyűlésén szavazzák meg a bank új alapszabályát, mivel annak elutasítása esetén az adott takarékszövetkezet hitelintézeti jogosítványa – működési engedélye – automatikusan megszűnne. Az is a jellemzi a kormány hozzáállását, hogy egyelőre semmit nem tudnak a Takarékbank leendő vezetőiről, a testületek személyi összetétele gyakorlatilag „titkos”.

Az OTSZ – mivel saját jogon 2600 részvénye van a Takarékbankban – részt vesz a Takarékbank keddi közgyűlésén. Varga Antal kiemelte: az OTSZ tevékenységét a takarékszövetkezetek átalakításáról szóló törvény nem érinti. Bízik abban, hogy az új tulajdonosi struktúrában – mint ismert, az állam többségi tulajdont szerez a Takarékbankban – kialakulnak a párbeszéd feltételei a szövetség és állami tulajdonos képviselői között. Az ellentmondásos helyzetre való tekintettel azonban az OTSZ erősíteni és bővíteni kívánja érdekvédelmi tevékenységét.

Varga Antal megerősítette: Demján Sándor OTSZ-elnökkel együtt arra az álláspontra helyezkedtek, hogy saját hatáskörükben minden lehetséges jogi segítséget megadnak azoknak a takarékszövetkezeteknek, amelyek jogi úton meg akarják támadni az alapszabály elfogadását, illetve a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) felállításának körülményeit. Emellett minden eszközzel és lehetséges fórumon küzdenek a takarékszövetkezeteket sújtó törvény jogsértő rendelkezései ellen. A zirci közgyűlés egyébként elfogadta az új, egységes alapszabályt, az új elnök kinevezéséig megbízott elnök viszi a szövetkezet ügyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!