Hírek

2013.10.29. 18:32

Erőt ad az öröksége

Várpalota – A Szent István Emlékév és Várpalota várossá nyilvánításának 62. évfordulója alkalmából Szent István-szobrot avatott a Thury-várnál kedden Talabér Márta polgármester és L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke.

Szabó Péter Dániel

– Első királyunk halálának 975. évfordulóján egy köztéri szobor állításával szeretnénk tisztelegni nagysága előtt, s egyben leróni az adósságot, hogy Várpalotán még nem volt méltó emlékhelye az államalapító Szent Istvánnak. A mű, amit alkotott, 1000 év múltán is áll. Ez a mi hazánk: Magyarország – mondta el köszöntőjében Talabér Márta polgármester, aki hozzátette, bízik abban, hogy a várpalotaiak befogadják és megszeretik a szobrot, s a vár előtti Hunyadi Mátyás téren illő helyre lel Béres János alkotása. 

L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke ünnepi beszédében kiemelte, Szent István az a történelmi személy, akinek a megítélését illetően közmegegyezés van, s az őt ábrázoló, hozzá kapcsolódó, országszerte megtalálható köztéri alkotások hozzájárulnak egyben a nemzeti identitás növeléséhez is.

L. Simon László és Talabér Márta polgármester a Thury-várnál felavatott Szent István-szobor előtt (Fotó: Szabó Péter Dániel)



– Fontos, hogy életművét, munkásságát példaként állítsuk mindenki elé. Történelmi tény, hogy Szent István király nélkül ma nem lenne Magyarország, nem lenne magyar nyelv és magyar kultúra. Nincs olyan a történelmet ismerő magyar ember, aki ne azt tartaná, hogy államalapító királyunk ereje és dicsőséges alkotása nélkül ma nem lennénk itt. Nem élhetnénk meg nemzedékről nemzedékre e csodálatos nyelv megtartó erejét. Nem lennének szerte a Kárpát-medencében kisebbségi létben sínylődő magyarok, akik számára ugyanez a nyelv, ugyanez a tudat a mindennapi küzdelem erőt adó bázisa – jelentette ki a L. Simon László, majd Talabér Márta polgármesterrel leleplezték a szobrot, amelynek lábánál koszorút is elhelyeztek. Az ünnepség zárásaként Forgács Zsuzsanna népdalénekes adott műsort, majd a megjelentek közösen elénekelték a Himnuszt. Szent István király nélkül ma nem lenne Magyarország.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!