Hírek

2013.10.29. 18:32

Erőt ad az öröksége

Várpalota – A Szent István Emlékév és Várpalota várossá nyilvánításának 62. évfordulója alkalmából Szent István-szobrot avatott a Thury-várnál kedden Talabér Márta polgármester és L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke.

Szabó Péter Dániel

– Első királyunk halálának 975. évfordulóján egy köztéri szobor állításával szeretnénk tisztelegni nagysága előtt, s egyben leróni az adósságot, hogy Várpalotán még nem volt méltó emlékhelye az államalapító Szent Istvánnak. A mű, amit alkotott, 1000 év múltán is áll. Ez a mi hazánk: Magyarország – mondta el köszöntőjében Talabér Márta polgármester, aki hozzátette, bízik abban, hogy a várpalotaiak befogadják és megszeretik a szobrot, s a vár előtti Hunyadi Mátyás téren illő helyre lel Béres János alkotása. 

L. Simon László, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke ünnepi beszédében kiemelte, Szent István az a történelmi személy, akinek a megítélését illetően közmegegyezés van, s az őt ábrázoló, hozzá kapcsolódó, országszerte megtalálható köztéri alkotások hozzájárulnak egyben a nemzeti identitás növeléséhez is.

L. Simon László és Talabér Márta polgármester a Thury-várnál felavatott Szent István-szobor előtt (Fotó: Szabó Péter Dániel)– Fontos, hogy életművét, munkásságát példaként állítsuk mindenki elé. Történelmi tény, hogy Szent István király nélkül ma nem lenne Magyarország, nem lenne magyar nyelv és magyar kultúra. Nincs olyan a történelmet ismerő magyar ember, aki ne azt tartaná, hogy államalapító királyunk ereje és dicsőséges alkotása nélkül ma nem lennénk itt. Nem élhetnénk meg nemzedékről nemzedékre e csodálatos nyelv megtartó erejét. Nem lennének szerte a Kárpát-medencében kisebbségi létben sínylődő magyarok, akik számára ugyanez a nyelv, ugyanez a tudat a mindennapi küzdelem erőt adó bázisa – jelentette ki a L. Simon László, majd Talabér Márta polgármesterrel leleplezték a szobrot, amelynek lábánál koszorút is elhelyeztek. Az ünnepség zárásaként Forgács Zsuzsanna népdalénekes adott műsort, majd a megjelentek közösen elénekelték a Himnuszt. Szent István király nélkül ma nem lenne Magyarország.

 Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!