Hírek

2013.10.10. 13:40

Nyírlakpusztai baleset: tűzhalál miatt vádemelés

Veszprém – Két személlyel szemben élt a rendőrség vádemelési javaslattal a nyírlakpusztai otthonban tavaly nyáron történt halálos baleset ügyében, amikor egy ott élő nő a tűzbe esett és életét vesztette.

Halmos György

Az intézmény vezetője ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés, az otthon egyik dolgozója ellen pedig foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétség miatt élt vádemelési javaslattal a megyei főkapitányság. Dr. Mikó Attila, a főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta, hogy tavaly június 14-én érkezett a bejelentés a rendőrségre, miszerint az intézmény területén egy összeégett holttestet fedeztek fel egy tűzrakás alján. Az elhunyt nőről kiderült, hogy a nyírlakpusztai intézet lakója volt.

A tapolcai kapitányság közigazgatási eljárást indított a nyírlakpusztai otthonban történt ügyben, majd, mivel felmerült a bűncselekmény gyanúja, a megyei főkapitánysághoz került a vizsgálat.

A nyomozás során kiderült, az intézmény igazgatója utasított egy dolgozót, hogy a használaton kívüli holmikat égesse el. A dolgozó másik két személy segítségét kérte, amikor a rakást másnap meggyújtották, neki el kellett mennie a reggelihez kávét készíteni, mert ez is a feladata volt.

A későbbi áldozatot még a reggelinél látták, onnan a mosogatóba ment, ahol felajánlotta segítségét, de ott akkor nem volt szükség rá. Azt, hogy pontosan hogyan esett a tűzbe nem sikerült teljesen rekonstruálni, mert miután kijött a mosogató helyiségből, már senki nem látta - közölte a százados.

A nyomozás során megállapították: az intézmény vezetője nem adhatott volna utasítást arra, hogy nyílt téren hulladékot égessenek, mert ez jogszabályellenes. Tisztában kellett azzal lennie, hogy ezzel mások testi épségét, életét veszélyezteti. Tudnia kellett azt is, hogy a tűzrakással és felügyelettel megbízott személynek más feladata is van, így előbbit nem tudja elvégezni. Az igazgató által megbízott férfinek viszont azzal kellett volna tisztában lennie, hogy a tűz őrzése az ő feladata volt, azt nem bízhatta volna másokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!