Hírek

2013.11.07. 20:01

Átadták a nemzetiségi óvodát Márkón

Ünnepélyes keretek között, gyerekek műsorával adták át a Márkói Német Nemzetiségi Óvodát.

Balla Emőke

Az új óvoda egy huszonegy éve épült, iskolának tervezett épület egyik szárnyában kapott helyet. A korábbi, 1860-as években épített óvodaépület a gyereklétszám növekedése miatt méreteiben is alkalmatlanná vált. A képviselő-testület 2012 tavaszán döntött a másik épületben való elhelyezésről. Az óvoda tavaly költözött az épületbe, ami mostanra készült el teljesen.

A 19 millió forint értékű beruházás jórészt önerőből valósult meg, a helyi civil szervezetek és a vállalkozók is sokat segítettek, mondta Hartmann Antal. Márkó polgármestere úgy fogalmazott, egy társadalmat meghatároz, hogyan bánik a fiatalokkal, idősekkel; az új, tágas, világos óvoda kialakítása fontos volt a település számára. Az építkezés befejeződött, most egy újabb kezdődik: a pedagógusok szeretettel, türelemmel végzett nevelő munkája.

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédében kiemelte: Márkó élő falu, gyarapodik lélekszámban. Az a falu, ahol azért avatnak óvodát, mert a korábbit kinőtte, a jövőben él. Az avatás jó hír a magyarországi német nemzetiség számára is, hiszen ezzel a nemzeti közösség is gyarapszik.

Fenyvesi Andrea óvodavezető felidézte a tavaly augusztusi beköltözést és az azóta eltelt időszakban végzett munkálatokat: a külső-belső szigetelést, vakolást, a parkoló kialakítását. A kicsik a régi, dohos falak közül egy tágas, világos, újszerű épületbe költözhettek, ahol biztosítottak a testi, lelki, szellemi nevelés feltételei. Terveik között szerepel az udvar parkosítása, faültetés, az udvari játékok bővítése, mondta a vezető.

Az intézményben ősztől három csoport működik, az idei nevelési évre hatvannégy gyermek iratkozott be. Az átadó ünnepségen a Katica csoport óvodásai műsorral kedveskedtek a vendégeknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!