Hírek

2013.11.05. 14:40

Élénkül Veszprém megye gazdasága

Bizakodhatunk, hogy megyénk gazdasága is élénkül, ez látszik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) veszprémi főosztálya adataiból.

Varga Ibolya

Veszprém megyében június 30-án 57 055 gazdasági szervezetet tartottak nyilván, amelyeknek 90 százaléka volt vállalkozás. A vállalkozások kétharmada szolgáltató tevékenységet folytatott, közülük a legtöbben a vendéglátásban, az ingatlanügyletek területén és a kereskedelemben tevékenykedtek. A termelő ágak közül a vállalkozások 20 százaléka mezőgazdasági, további hét százaléka építőipari, hat százaléka pedig ipari tevékenységet végzett.

Bizakodhatunk, hogy megyénk gazdasága is élénkül, ez látszik a Központi Statisztikai Hivatal veszprémi főosztálya adataiból. A nemesvámosi MTD Hungary például évek óta az élvonalban van. A képen Juhász Zsolt (jobbra) kerti kisgépet szerel a cégnél. (Fotó: Penovác Károly)

A Veszprém megyei székhelyű, legalább 50 embert foglalkoztató ipari szervezetek 342,2 milliárd forintnyi terméket állítottak elő az év első fél évében, ami három százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Megyénk iparában hangsúlyos szerep jut a feldolgozóiparnak, illetve azon belül a járműiparnak. Utóbbi a teljes ipari termelés felét biztosítja. Míg a járműipar kibocsátása hat százalékot nőtt, addig a további jelentős ágazatok közül a vegyipar, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártása és az élelmiszeripar termelése is visszaesett tavalyhoz képest.

Megyénk ipara – annak ellenére, hogy idén június végéig kevesebbet exportált, mint tavaly – döntő részben külföldi értékesítésre termel. A kivitel legnagyobb részét, mintegy 164 milliárd forint értékben szintén a járműipar adja. A megye ipar termékei 57 milliárd forint értékben találtak vevőre a belföldi piacokon, ami hat százalékkal kevesebb, mint egy éve. A meghatározó ágazatok közül a vegyipar belföldi értékesítése drasztikusan visszaesett, de az élelmiszer-ipari termékek belföldi értékesítési lehetőségei is jóval rosszabbak voltak, mint egy évvel korábban.

A több éve válságban lévő építőipar helyzete az első fél évben újra javulni kezdett. Az építőipari vállalkozások teljesítménye elérte a 10,3 milliárd forintot, ami 23 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor.

 

Az év első hat hónapjában a beruházási kedv is élénkült: megyénk gazdasági szervezetei 44 milliárd forintot költöttek a termelés bővítését vagy a munka minőségének javítását célzó eszközbeszerzésre vagy felújításra. Ez a befektetett összeg 43 százalékkal több, mint egy éve. A beruházások fő iránya a gépjárműgyártás, ahol 35 százalékkal többet költöttek fejlesztésre, mint egy éve. A további jelentős gazdasági ágak beruházási tevékenységét egymással ellentétes irányú folyamatok jellemezték, volt, ahol nőtt, másutt csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!