Hírek

2013.11.22. 12:37

Kerekesszékből más a világ

Várpalota - A tolerancia nemzetközi napjához kapcsolódva a fogyatékkal élő mindennapi problémáit tapasztalhatták meg testközelből a közelmúltban a Vásárhelyi András Tagiskola diákjai.

Szabó Péter Dániel

A tavalyi sikeres rendezvény után idén is megszervezte egész délelőttön át tartó programját az intézmény.  A kezdeményezés alapvető célja, hogy a gyerekek megismerjék mit is jelent a tolerancia, milyen az, amikor valaki vakon, siketen születik esetleg mozgásában korlátozott, s hogyan kell viszonyulni mindehhez.

- Nyitányként egy, a fogyatékkal élőkről szóló videoklipet játszottunk be, majd a jelbeszédről láthattak filmet a diákok. Ezt követően Tomsicsné Makovi Ágnes, a házigazda Ifjúsági Ház vezetője köszöntötte a diákokat, Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének elnöke magyarázta el a nebulóknak mit is jelent fogyatékosság fogalma, végül figyelemfelhívásként Nem adom fel! együttes egyik dalát hallgatták meg a tolerancia nap résztvevői - mondta el kérdésünkre a szervezők nevében Kaukerné Romhányi Anikó, a Vásárhelyi András Tagiskola tanára.

A tájékoztató előadások után Skobrák Helga és a Doktor Mancsok Egyesület tagjai tartottak bemutatót, amely során az iskola tornatermében a tanulók megismerkedhettek a vak emberek által is használt segítő kutyákkal. A folytatásban az ifjúsági házban zajlottak a programok, ahol négy helyszínen tapasztalhatták meg a fogyatékkal élő nehézségeit az iskola felső tagozatos diákjai.

A vakok által alkalmazott braille írással és a braille írógéppel is találkozhattak a Vásárhelyis nebulók, akik a vakon, fehér bottal való haladás és a Mozgássérültek Várpalota Egyesülete jóvoltából a kerekesszékes közlekedés nehézségeit is átélhették. A kommunikációs problémákra az ifjúsági ház idegen nyelvű önkéntesei próbálták felhívni a figyelmet. Érdekes feladat volt az is, s egyben rávilágított a fogyatékkal élő mindennapi gondjaira, amikor szemtakaróval fűszernövényeket, gyümölcsöket és zöldségeket kellett felismerni az illatuk alapján vagy ruhákat választani és öltözködni kellett.

- Jó volt látni, hogy a gyerekek hetek óta várták a programot, s rendkívül nyitottan viszonyultak a fogyatékkal élők problémáihoz. Az iskola munkatársai pedig egy emberként fogtak össze a kezdeményezés sikeréért, így őket is joggal illeti dicséret - tette hozzá Kaukerné Romhányi Anikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!