Hírek

2013.11.13. 20:09

Túl a mélyponton? TOP 100 + 100 Veszprém

A Veszprém megyei vállalkozások élénkebbek, életrevalóbbak, mint az országos átlag, a válság után előbb találták meg a kiutat, önmaguk álltak talpra és kerestek kapcsolatokat.

Varga Ibolya

Cél, hogy a megye, az ország gazdaságának minél erősebb szereplői legyenek. Minderről Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszélt szerdán Veszprémben, a TOP 100+100, Veszprém megye gazdasága című kiadvány bemutatóján. A közigazgatási és igazságügyi miniszter kijelentette: a kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy ha Európa gazdasága fejlődésnek indul a válság után, akkor Magyarország ne az utolsók között legyen. Reményei szerint hazánk Közép-Európa egyik sikeres gazdasága lesz. A TOP 100+100 ezt az optimizmusát támasztja alá.

Szabó Miklós, a PLT ügyvezető igazgatója, Umenhoffer Ferenc, a NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága főigazgatója, Porga Gyula veszprémi polgármester, Navracsics Tibor, Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Parragh László, a kamara elnöke a megye gazdaságának tavalyi eredményeit részletező kiadvány bemutatásakor (Fotó: Penovác Károly)

Továbbra is a Continental Automotive Hungary vezeti a Veszprém megyei cégek rangsorát – derült ki a kamarai székházban szerdán bemutatott TOP 100+100 kiadványból.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-dunántúli Regionális Adó-Főigazgatósága (NAV), a KSH Veszprém megyei Igazgatóság, valamint a Napló szerkesztősége összefogásával immár hetedik alkalommal készült el a Veszprém megye előző évi gazdasági folyamatait elemző kiadvány, amelyet a VKIK új székházának konferenciatermében mutattak be.

Veszprém megye évről évre kicsit jobban teljesít, mondta dr. Navracsics Tibor, amikor köszöntötte a TOP 100+100 bemutatóval egybekötött eszmecsere résztvevőit.

Örömét fejezte ki amiatt dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, hogy már többször is részt vehetett azon a tanácskozáson, melyen a megye vállalkozásai veszik számba az eredményeiket. A mostani kiadványból is látszik, hogy a megye vállalkozói is jobban teljesítenek. Régiós, sőt országos összehasonlításban is sikeresebbek az átlagnál. A további fejlődéshez az kell, hogy a gazdálkodókat az állam és a hivatalok is segítsék. Ne nehezítsék meg az életüket felesleges utakkal, legyenek elérhetők és segítőkészek. Ennek a külső jelei már látszanak, remélhetőleg a vállalkozások is érzik majd, hogy közelebb került hozzájuk az államigazgatás.

A megyében már érződik, hogy kezdenek kilábalni a válságból, s ez remélhetőleg arra is elég lesz, hogy a megyei vállalkozások ne csak jók legyenek régiós és országos összehasonlításban, hanem a legjobbak közé tartozzanak. Ugyanez tágabb értelemben az országra is vonatkozik. Ha körülnézünk, látjuk, hogy már azok is kezdik elismerni az eredményeinket, akik eddig kétkedve fogadták a tetteinket. Látszik, hogy azoktól az országoktól sem maradtunk el, akikkel hasonló nehézségekkel küszködünk. Azonban az országnak is az a célja, hogy ne az átlagmezőnyben maradjon, hanem próbálja kihasználni az előnyeit és törjön a legjobbak közé. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. Parragh László arról számolt be, hogy a szervezet immár 16 éve elkészíti konjunktúra felmérést. Idén országosan háromezer cégtől kaptak válaszokat. Ez alapján kijelenthető, hogy a fordulópont utáni elmozdulás látszik a magyar gazdaságban. A kamarai elnök a nyomaték kedvéért hozzátette, még az olyan iparágban is, mint az építőipar – még ha minimális mértékben is, de már optimistán tekintenek a jövőbe – ahol erre évek óta nem volt példa.

A toplistavezető Continental Automotive Hungary kutatás-fejlesztési és innovációs díjat kapott, amit Kai-Uwe Walther ügyvezető igazgató (jobbról a második) és Erdős István, a fejlesztési központ vezetője vett át Parragh Lászlótól és Markovszky Györgytől (Fotó: Penovác Károly)

Pontos adatok és pontos elemzés nélkül nem lehet hiteles jövőképünk, fogalmazta meg dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A TOP 100+100 kiadvány a megye gazdasági életébe, a gazdasági folyamatokba enged bepillantást. A 2012-es év teljesítménye a NAV Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság adatain keresztül látható, a Központi Statisztikai Hivatal pedig az idei első félévről ad átfogó képet.

A VKIK elnöke érdekességként megemlítette, hogy a kiadványban szereplő 200 vállalkozás a megye árbevételének a 75 százalékát adja. Miközben a régió és az ország árbevétele csökkent, a megyéé 11,9 százalékkal nőtt. A régión belüli súlyunk 13-14 százalékról 17 százalékra emelkedett. Szerinte jó lenne elérni a 25 százalékot.Ugyanakkor úgy vélte, a válságnak még nincs vége, a trendek ezt mutatják. Bizonyos hullámzás a jövőben is várható. Megyénk ereje a kiegyensúlyozottságában van.

Megemlítette, a megyei lista élén szereplő Continental Automotive Hungary Kft. nagyra nőtt, immár országosan is 38. helyezett, a második Nitrogénművek országosan 75., míg a harmadik Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. a 200. helyen áll. A megyei lista legnagyobb tíz cége között található a Vöröskő Kft., a LeBelier Zrt., a Mal Zrt, a Johnson Controls Mezőlak Kft., az MTD Hungária Kft,, a Polus-Coop Zrt és a Pápai Hús 1913 Kft. 

Umenhoffer Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság főigazgatója emlékeztetett rá, hogy hetedik éve vesz részt az állami adóhatóság a megye gazdaságát bemutató összeállítás elkészítésében. Ehhez a társaságiadó-bevallásokat elemzik, melynek eredményeként pontos és tárgyszerű következtetéseket lehet levonni. A tavalyi évre vonatkozóan tizenegyezer vállalkozás adatait, fejlődését vizsgálták. Azt tapasztalták, hogy a megye vállalkozásai a régiós átlagnál gyorsabban fejlődnek, ugyanakkor az adóterhelésük stagnál vagy inkább kis mértékben csökken. Az állami adóhatóság regionális főigazatója az idei év októberéig beérkezett adatokra építve már a jelen tendenciáira is rámutatott. Ennek alapján elmondhatjuk, hogy a működő vállalkozások száma stagnál, kicsivel több alakul, mint amennyi megszűnik. A nehéz helyzetbe került, például felszámolásban, csőd- eljárásban érintettek száma harminc százalékkal apadt. 

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is két Veszprém megyei vállalkozás kapott lehetőséget arra, hogy egy kisfilm keretében bemutatkozzon. Kai-Uwe Walther ügyvezető igazgató a húszéves Continental Automotive Hungary Kft. tevékenységével ismertette meg a hallgatóságot, Rádóczy Andrea igazgató pedig a balatonfüredi Hotel Silver Resort szállodáról adott tájékoztatást.

Napilapjainkat jól ismeri a lakosság

A Pannon Lapok Társaságát és lehetőségeit az üzleti sikerek támogatásában Szabó Miklós mutatta be. A gazdasági válság mindenkinek megnehezítette az életét, mutatott rá Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága (PLT) ügyvezető igazgatója, sőt a médiaszereplőkét még kicsit jobban is, de a siránkozás nem hoz sikert, inkább a lehetőségeinket mérjük fel és mutassuk be. A PLT négy megyében van jelen, öt napilapot ad ki, naponta összesen 160 ezer példányban, melyeknek ismertsége helyben minden más hírforrást megelőz. A társaság adja ki az ország egyetlen városi napilapját, a Dunaújvárosi Hírlapot is. A napilapokat a tizenöt éven felüliek 53 százaléka ismeri. A napilapok 95 százalékára előfizetnek. A gazdasági válság is oka lehet, hogy a lapok árbevételének egyre nagyobb hányada származik a lapárból és ezzel csökken a hirdetési bevételek részesedése. Pedig objektív kutatások igazolják, hogy tíz forint reklámra kiadott pénz 47 forintot generál. A PLT ingyenesen terjesztett lapokban is piacvezető a négy megyében. Ezeken kívül a könyvkiadásban is a legsikeresebbek közé verekedte fel magát. Naponta 220 ezren látogatják a napilapok online kiadásait. Mindezeken túl egyre népszerűbbek a digitális kiadások, melyekben új tartalmak és azonnali kapcsolatok is elérhetők. A kiadó tavaly jelentősen tudta növelni az eredményességét.

A reklámok hasznosságáról is beszélt Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója (Fotó: Penovác Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!