Hírek

2013.12.15. 20:50

Az önkormányzatiság születésnapjára emlékeztek

Veszprém – A rendszerváltás utáni első megyei önkormányzat 23 évvel ezelőtti megalakulására emlékeztek vasárnap a megyeházán.

Győrffy Árpád

Az önkormányzat mai és korábbi tagjait, polgármestereket, a fegyveres testületek és más állami szervezetek dolgozóit Polgárdy Imre, a közgyűlés alelnöke köszöntötte. 1990. december 15-e igazi történelmi dátum, mert ez a nap az önkormányzatiság születésnapja is egyben – szögezte le az alelnök, aki kitért a megyerendszer ezeréves hagyományaira. Majd azzal folytatta, hogy napjainkra végre eljuthattunk az alulról való építkezés, a közösség akaratának demokratikus kifejeződési rendszeréhez. A megyében élők képviseletétől a települési önkormányzatoktól indulva amegyei önkormányzatokon keresztül eljutottunk a legnagyobb országos demokratikus önkormányzatig, a szabadon választott magyar Országgyűlésig.

Polgárdy Imre szerint a mai nap tehát nemcsak az önkormányzatiság, hanem a demokrácia ünnepe is. Az önkormányzatiság nemcsak a demokratikus hatalomgyakorlás próbája, hanem egy igény, amely szerint az emberi civilizáció szerveződik.

Kitért arra, hogy a megyei önkormányzati rendszer még átalakulóban van. A kormány egy, a történelmi hagyomány szellemiségéhez méltó, de a mai modern kor gazdasági, politikai és államigazgatási kihívásainak is megfelelő hatékony közigazgatási rendszert alakít ki. Így kerül a következő időszakban a megye feladatai közé sorsdöntő tennivalóként a terület- és gazdaságfejlesztés – mondta többek között ünnepi beszédében Polgárdy Imre. 

Az ünnepi műsorban a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság Vinczeffy Adrienne karnagy dirigálásával és Kiss Szilvia kíséretével Kocsár Miklós négy Mária-énekét adta elő, Sz. Csordás Éva előadóművész pedig Ady, József Attila és más költők verseit mondta el.

Az ünnepi műsor után megkoszorúzták az alakulás emlékére állított márványtáblát. Majd Lasztovicza Jenő mondott pohárköszöntőt. A megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy a magyar demokrácia mostanra felnőttkorba ért. Nemcsak országos szinten, hanem megyei és önkormányzati szinten is ma már demokratikus többséggel születnek meg azok a legfontosabb társadalompolitikai, stratégiai döntések, amelyekre vártunk már a szüleink óta, 50–60 éve, amikor senkinek nem lehetett beleszólása politikai ügyekbe, nem tudta senki normálisan alakítani a saját életét.

A közgyűlés elnöke reményét fejezte ki, hogy az amunka, amelyet a megyék a következő években el fognak végezni, nagyon felelősségteljes és komoly lesz, hiszen a területfejlesztés, gazdaságfejlesztés gyakorlatilag a jövőről szól. Ha rossz döntéseket hoz a közgyűlés, akkor a következő hét évben az uniós források felhasználásával nem tudunk kellőképpen jól élni, gazdálkodni. Ez pedig egy-két évtizedre meg fogja határozni megyénk, gyermekeink jövőjét.


– Nagyon remélem, hogy az önkormányzat bölcs lesz, és azok a segítők is jól fogják végezni a munkájukat, akik az előkészítésben részt vesznek, valamint azok a társönkormányzatok is komolyan veszik mindezt, amelyeknek a munkájára számítanak, és a következő választáson felálló megyei önkormányzat is hasonló szívvel, tisztességgel, becsülettel végzi majd a munkát, mint a jelenlegi – fogalmazott Lasztovicza Jenő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!