Hírek

2013.12.22. 14:30

Csodálatos fekete kökörcsinek

Együtt jártunk a Kállaiba. Csendes, harmonikus egyéniségre emlékszem. Mint rendesen, bennünket is szétfújt az élet, sok évvel később, egy találkozón derült ki milyen hivatást választott Maya, azaz Marianna. Fotós lett, Balatonfüreden műtermet vezetett. Újabb szünet, és arról szóltak a hírek, hogy népi iparművészként kiállítására készül.

Őrsi Ágnes

A közelmúltben interneten jött meghívó: Balatonfüredre a Kisfaludy Galériába önálló kiállítására invitál Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna. A meghívón két textília a kiállításról: egy geometriai mintájú, Maya színekből szövött szőnyeg és egy gobelin fekete kökörcsinekkel. Magától adódott a kérdés, hogyan lett fotósból szövő, ráadásul népi iparművész?

- Érettségi után tanultam meg a fotós szakmát. Tizenöt évig dolgoztam benne, de a kikapcsolódást mindig a kézimunka jelentette: sokat kötöttem, hímeztem is, közben pedig nagyon érdekelt a szövött gobelin. 1985-ben beiratkoztam Veszprémbe, a kézműves iskolába. A Népi-játék és kismesterségek felsőfokú szövőoktatói szakát végeztem el. Közben részt vettem Debrecenben és Fehérváron az Iparművészeti Egyetem nyugalmazott tanára, Bakay Erzsébet textilművész szövőtanfolyamain. Örültem, amikor újra láttam Veszprémben ő vizsgáztatott. Népi iparművész 2003-ban lettem. A textilen belül mindegyik műfajt szeretem, de a gobelin volt a nagy álmom a kedvenc fekete-fehér fotóimat szövöm le enged betekintést a műhelytitkaiba Maya.

- Akkor nálad is van a szürkének ötven árnyalata.

- Igen mosolyodik el -, mivel gyöngyfonal három szálából szövök, hogy fehértől a feketéig minden szükséges árnyalat előjöjjön.

- Menetrend szerint érkezik az ihlet, vagy csak kinézel az ablakon?

Petrikowsky Máriának bár a gobelin a nagy kedvence, de szívesen sző rongyból is. Szövőműhely az egész lakása
Fotó: Penovác Károly

- Nem így van. A kedvenc témáimon, amiket meg szeretnék szőni, este dolgozom. Így alakult ki, mert 2012-igszövést tanítottam Veszprémben a Kozmutza Flóra Készségfejlesztő Speciális Szakiskolában. Már megtehetném, de nem tudok nappal dolgozni. Csaknem harminc éve élek Balatonfüreden. Ha kinézek a harmadik emeletről, előttem az egész Balaton. Olyan látvány, aminél szebbet kívánni sem lehet. Legalább annyira kedves nekem ez a hely, mint a szülőfalum, Pécsely, ahova máig hazajárok, de a munkát nem ezek a pillanatok befolyásolják. Kiválasztok egy-egy témát, szemről szemre, színről színre pontosan kiszámolom, és amikor lehet, este természetesen, leülök a szövőszékhez.

- Egy szövőszék nem kis darab. Hogy néz ki a szoba, ahol dolgozol?

- Az egész lakás műterem, mert a gobelinszövőt olyan helyre kell tenni, hogy akárhova megyek, tudjak rá vetni egy pillantást. A gobelint nem lehet állandóan visszatekerni, mindig tudni kell, éppen hol tartok a képpel, mi lesz a következő lépés. A többi együtt van: egy paraszt szövőszék, egy skandináv típusú, egy perzsa szövőszék, két szövőkeret, és egy kis gobelinszövő állvány. Mellettük kosár kosár hátán, festett és festeni való természetes fonalakkal. Szívesen szövök rongyból is, a megyerendszer ezeréves évfordulójára hirdetett pályázaton rongyból szőtt képpel nyertem.

- Egy éve a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület elnöke vagy, tagja a Balatonfüred és Környéke Múzsa Egyesületnek, és egyáltalán nem mellékesen tagja a Magyar Kézművességért Alapítványnak is. Mire készültök?

- Hamarosan lesz az éves zsűrizés, emellett például együttműködő partnere vagyunk a Nemzeti Művelődési Intézet megyei irodájának. Közös rendezvénysorozatunk a Kapunyitogató címet viseli. Voltunk már Homokbödögén, Bakonybélben, Megyeren, készülünk Kolontárra, Bazsiba és Küngösre. Egy-egy településen két alkalommal mutatkozunk be. Egyrészt a helyiek gyűjtik össze hagyományaikat, ezekkel őket ismerhetjük meg, az egyesület pedig kiállítás formájában viszi a településre a megye népművészeti értékeit. Népi kismesterségek, bemutatók láthatók, játszóházat rendezünk, előadást tartunk. A helyzet egyébként nem túl biztató. Veszprémben, a Vár utcában volt a Dunántúl egyetlen akkreditált kézműves iskolája, ahol felnőtt képzés folyt. Bezárt! Népi kismesterség oktatás csak Pétfürdön van a Kolping iskolában. Kevés a szaktanár, az oktató. A Népművészet Mesterei idősek, ők már nem fogják elvégezni a főiskolát Szombathelyen ahhoz, hogy taníthassanak. Hogyan biztosítható így az utánpótlás? Pedig a fiatalok között vannak tehetséges érdeklődők.

Kozmutzás tanítványai például, bár középsúlyos értelmileg akadályozott fiatalok, úgy dolgoznak, hogy szakiskolai kategóriában háromszor is díjat nyertek abban a mezőnyben, amelyben például a Nádudvari Művészeti Iskola vagy a Kovács Margit Művészeti Iskola is indult.

Kétévente, idén már tízedszer került sor az Országos Ifjúsági Népi Kismesterségek Pályázat kiállítására Debrecenben. Megyénkből a legszebb alkotások Balatonalmádiban voltak láthatók szeptemberben. Ezek a remekek utaztak Debrecenbe, a Vándorlegény Konferenciára, ahol egyúttal átadták a közösségi díjakat is. Megyénket népi ékszer kategóriában az első helyezett Czefernek Andrea lószőrékszer garnitúrával képviselte. Maya a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület nevében, mint a pályázat szakági koordinátora utazott Debrecenbe.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!