Hírek

2013.12.11. 09:06

Életre kelt versek

Veszprém - Baranyai Máté költő Szívtárogató című kötetének versei elevenedtek meg a napokban tartott irodalmi esten, ahol a lapunk által patronált Kiss Bálint gyógykezelésére is gyűjtöttek a vendégek.

Szabó Péter Dániel

Évekkel ezelőtt a közösségi oldalak üzenő falain kezdte publikálni verseit Baranyai Máté. A siker nem maradt el, a pozitív visszajelzéseket követően önálló oldalt is létrehozott a balatonfüredi költő, akinek magánkiadásban több kötete is megjelent már. A könyveket azonban olyannyira hamar elkapkodták a versbarátok, hogy több kiadásra is szükség volt.

A Szívtárogató című kötet volt a legutóbbi ilyen, a harmadik kiadás megjelenésének apropóján rendhagyó irodalmi estet tartottak a napokban Veszprémben. A költeményeket a Pannon Várszínház színészei, Egyed Brigitta, Kiss T. István és Kiss Erky Dávid tolmácsolták a Daiquiri kávézót teljesen megtöltő közönségnek. A művészek egyébként a kezdetektől önzetlenül segítenek abban, hogy a költemények eljussanak az érdeklődő publikumhoz, több alkalommal vettek már részt Máté irodalmi estjein a megye több pontján is.

A veszprémi rendezvényen természetesen a Szívtárogató című kötet költeményei voltak a középpontban. Miközben a színészek a verseket szavalták a 35. születésnapját épp a kötetbemutató napján ünneplő Máté halkan megjegyezte, noha többször hallotta már verseit Egyed Brigitta, Kiss T. István és Kiss Erky Dávid előadásában, mégis minden alkalom izgalommal tölti el.

Kiss T. István szavalja Baranyai Máté egyik versét a közönségnek a veszprémi irodalmi esten (Fotó: Szabó Péter Dániel)

 

- Nagyon furcsa érzés volt, amikor első alkalommal hallottam más szájából a soraimat, mintha nem is ugyanaz a vers volna, amit én megírtam. Olyan pluszt ad hozzá ugyanis az előadásmód, amit számomra az írásos kifejezésben megoldani lehetetlen feladat volna. Sok közös előadás után nagyrészt tudom, hogy mire számíthatok, ám egy-egy csavar mindig adódik, ami nekem is új impulzust ad - mondta el Máté, majd örömmel állapította meg: soha nem volt még ennyi férfi a nézőtéren, pedig a Szívtárogató olvasottsága a nők körében sokkal nagyobb.

Természetesen, ezt ő sem tagadja, további extra töltetet adott az estének, hogy épp aznap ünnepelte születésnapját. - A véletlen műve csupán, hogy épp a születésnapomon volt alkalmas az időpont a kávéháznak és a színészeknek egyaránt.  A pluszt az adta, hogy családomat együtt láthattam egy asztalnál, s a nézők között is több olyan barát foglalt helyet, akiknek az előadáson kívül fontos voltam én magam is.

No, de figyeljünk inkább a versekre, mert érdemes. A Szívtárogató, hűen a címéhez, a szív dolgait veszi górcső alá. Elemzi, értékeli, néha kifigurázza azokat az érzelmeket, érzéseket, amelyeket nap, mint nap mindannyian átélünk. A sikere abban rejlik, mint Máté többi írásának is: kicsit mindenki magára ismer belőle. Ráadásul nincsenek ismeretlen szóhegyek, érthetetlen körmondatok, felfoghatatlan versszerkezetek, nem kell az olvasásakor bújni az idegen szavak szótárát. Az alkotó úgy tartja, a verseket az élet írja, egyszerűen, érthetően, emberi módon.

- Az embereknek írok, az emberekről. Egyszerű gondolatokat fogalmazok meg, úgy érzem erre van igény. Járom a magam útját, függetlenül a pártpolitikától, vallástól, és minden mástól, ami hamis irányt mutatna. Noha kaptam igaztalan támadásokat a múltban, de már nem foglalkozom velük - jegyzi meg, majd kérdésemre hozzáteszi,  januárban Balatonfüreden, februárban Várpalotán,  áprilisban pedig Pétfürdőn szervez irodalmi estet, de a tervei között szerepel egy berhidai és egy alsóörsi előadás is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!